KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin PKK Şengal’den çıkmazsa güç kullanacaklarını söylemesine, “Kardeş kavgasını derinleştirmek mi istiyor” diye yanıt verdi.

Barzani,“Eğer PKK Şengal’de kalma ısrarına devam ederse güç kullanırız imasında mı bulunuyorsunuz” yolundaki soruya Barzani, “Evet” diye yanıt vermişti.
PKK’nın silahlı kanadı HPG, Barzani’ye meydan okumuştu: “Kimsenin güçlerimizi zorla Şengal’den çıkarmaya gücünün yetmeyeceğini tarih ispatlamıştır.”
Karayılan: Talihsizlik
ANF’nin haberine göre Barzani’nin açıklamalarına anlam veremediğini belirten Karayılan şunları söyledi: “Biz aramızdaki bu tartışmaların sonuçlanmasıyla birlikte HPG olarak güçlerimizi çekeceğimizi zaten kendilerine açıkça söylemişiz. Hiçbir Kürt siyasetçinin ağzına almayacağı kelimeleri kullanması bir talihsizliktir. ‘Şiddet kullanırız’ ne demek? Yani şimdi kardeş kavgasını mı geliştirmek istiyor? PKK tehditlerle geri adım atacak bir hareket değildir.”
PKK lideri, buna karşın ‘krize yol açacak’ durumda olmadıklarını vurgularken inisiyatif ve bütünlük içinde sorunların çözüleceği kanısında olduğunu belirtti: “Bütün dünya şu an, ‘Acaba Kürtler çağdaş yöntemler ve diyalogla mı sorunlarını çözecek; yoksa eski pratikler tekrar mı yaşanacak’ diyerek bu sorunu izliyor. Tabii ki geçmişten de aldığımız tecrübelerden yola çıkarak daha yapıcı yol ve yöntemleri kendimize esas almalıyız.”
‘Savaşın nedeni Erdoğan ve AKP’
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’nin izlediği siyasetin savaşı büyüttüğünü öne süren Karayılan şöyle devam etti: “Onlar bizi öldürerek bitirmek, Kürt halkını ölümle hizaya getirmek istediler. Tüm bunları gözü dönmüşlükten yaptılar. 21’inci yüzyılda Erdoğan ve AKP, Kürt halkını ölüm, yakma, yıkma ve ıslah etmeyle hizaya getirmeye çalışıyor. Bu çok geri bir yaklaşımdır. Gerçekten de akıllıca değildir. Kanla siyasetini oluşturmak istiyor. Erdoğan ve AKP, Kürt ve Türk gençlerinin kanıyla geleceklerini teminat altına almak istiyorlar ve bu şekilde sözüm ona Türkiye’nin çıkarlarını korumaya çalışıyorlar.”
‘AKP-IŞİD savaşı danışıklı dövüş’
İktidar temsilcilerinin, “Üç terör örgütüne karşı savaş halindeyiz” dediğini hatırlatan Karayılan şunları söyledi: “IŞİD’e karşı sözde verdikleri savaş büyük bir yalandan ibarettir. IŞİD, Türklere karşı şuana kadar bir eylem içerisinde bulunmamıştır. Türkiye’de yaptıkları eylemlerin hepsi bize karşı geliştirilen eylemlerdir. AKP ve IŞİD’in savaşı danışıklı dövüştür. Bunu yaparak dünyayı kandırmaya çalışıyorlar. Gören de El Nusra’nın AKP’den destek almadığını yahut IŞİD’in AKP yardımlarıyla büyümediğini sanacak.”