Büyük kahramanlık hikayeleriyle topluma enjekte edilen Cerablus operasyonu öyle bir algı oluşturmuştu ki toplum ordunun kısa sürede Bab’ı alacağına, Rakka’ya ilerleyeceğine inanmıştı. Hatta Rojava’nın YPG ve YPJ’nin denetiminden çıkarılacağına bile inananlar vardı.
Oysa Türk Ordusu ile Türkiye’nin desteklediği cihatçı gruplar ilk 15 gündem sonra neredeyse tek adım ilerleyemedi. İzin verilen sınırlara ulaşıp durdu. İlerleme için atılan her adımda verilen kayıplar da çeteci grupların sahadan kaçışını beraberinde getirdi. Bazı cihatçı grupların ABD desteğini gerekçe ederek geri çekilmeleri, aslında olmayacak duaya amin demekten vazgeçip sahadan kaçmalarından başka bir şey değil.
Şimdi yeni yayılmacı eğilimler, Erdoğan’ın deyimiyle “İleri hamlelerle atılım yapıp kazanma” yani “büyüme” hedefleri Musul üzerinden denenmek isteniyor. Daha doğru bir deyimle algı bu kez Musul üzerinden topluma enjekte ediliyor.