Suriye’ye ilk olarak 16 tank,13-14 zırhlı aracımız girdi. Onlarla birlikte 1800-2000 civarında ÖSO mensubu da Cerablus’a geçti. İçeride ise onları 3 bin civarında ÖSO mensubu bekliyordu. Ancak onlardan önce içeri girenler vardı.
Özel Kuvvetlere bağlı öncü birlikler ile istihbarat elemanları bir gün önceden içeri sızdılar. Özel birlikler içeride küçük çaplı operasyonlar yaptı. Geçiş yollarını tespit etti, bir kısım yerleri işaretledi, tehlikeli yerlerde bulunan kişileri yok etti.
Böylece Cerablus’a giden yolları güvenli hale getirdi. Özel Kuvvetler operasyona 30’ar kişilik 6 tim halinde katıldı. 1 adet erken uyarı uçağı Awacs,1 adet Tanker uçağı ve 1 arama kurtarma uçağı harekat süresince havadan destek sağladı.
Fırat Kalkanı operasyonuna 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel komuta ediyor. 15 Temmuz’da darbeciler, ele geçirmek için Temel Paşa’nın arkasından özel birlik göndermişti. Temel Paşayla birlikte bu operasyonu yürüten ikinci isim ise Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı. Darbe gecesinin kahramanı iki paşa Türkiye’nin yüz akı olan bir operasyonu yönetiyorlar.
“Fırat Kalkanı” operasyonu TSK, halkımız açısından büyük moral oldu. Darbe girişiminin ardından Hem TSK’nın hem halkımızın bu morale ihtiyacı vardı.