IŞİD saldırıları Paris turizmine pahalıya patladı: 850 milyon dolarlık kayıp

 

Dünyanın en çok ziyaret edilen şehri Fransa’nın başkenti Paris’e geçen yıl düzenlenen eş zamanlı IŞİD saldırılarının ardından bölge turizminin şu ana kadar 850 milyon dolarlık bir kaybı olduğu açıklandı.

Fotoğraflar: Reuters
Fotoğraflar: Reuters

IŞİD geçen kasım ayında sekiz canlı bomba ve bir tetikçiyle barlar, restoranlar, bir konser salonu ve bir futbol stadına eş zamanlı saldırılar düzenlemişti. Bataclan konser salonuna düzenlenen saldırıda 100’e yakın insan hayatını kaybetmişti.

Reuters’ta yer alan habere göre Paris’in de yar aldığı Ile de France bölgesinde otel doluluk oranlarında yılın ilk yarısında yüzde 8.5’lik bir düşüş yaşanırken yabancı turistteki düşüş oranı yüzde 11.5’e, yerli turistteki düşüş oranı ise yüzde 4.8’e ulaştı.

2015’in ilk bölümündeki rakamlara göre ülkeye gelen Japon turist oranında da yüzde 46.2’lik azalma görülürken bu düşüş oranı Rus turistte yüzde 35, Çinlilerde yüzde 19.6 ve ABD’li turistlerde ise yüzde 5.7’ye uzandı.

A general view of the Eiffel Tower and La Defense business district (background) in Paris in this February 24, 2015 file photo. Gunmen and bombers attacked busy restaurants, bars and a concert hall at locations around Paris on November 13, 2015 , killing dozens of people in what a shaken President Francois Hollande described as an unprecedented terrorist attack. REUTERS/Gonzalo Fuentes/Files

Turizm sektörü ekonominin yüzde 7’sini oluşturuyor

Ile de France bölgesinde 500 bin kişi turizmle alakalı işlerde çalışıyor. Turizm bölgenin en büyük sektörü. Ülke ekonomisinin yüzde 7’sini oluşturan turizm gelirlerinin oranı Ile de-France bölgesinde yüzde 13’lere kadar çıkıyor.

Fransa dünyanın en çok ziyaret edilen ülkesi. Başkent Paris de en fazla turist çeken kent. Geçen yıl Fransa’yı 85 milyon, Paris’i 16 milyon turist ziyaret etti.