Soğuk bir haber: Doğalgaz fiyatında anlaşılamadı, Türkiye ile Rusya mahkemelik

 

Suriye’deki askeri operasyonu nedeniyle Türk-Rus ilişkilerinin gerildiği bir ortamda iki ülke doğalgaz nedeniyle mahkemelik oldu.

Türkiye, Rusya ile doğalgaz fiyatında indirim konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine dün uluslararası tahkime başvurdu.

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Reuters’a bilgi veren bir enerji yetkilisi, “Rus şirketi Gazprom ile bir süredir görüşmeler devam ediyordu ancak bu konuda beklenen gelişmeler olmadı. Dün itibariyle tahkime gidildi, sanırım kararı tahkim verecek” dedi.

Petrol ve doğalgazda yüzde 90’ın üzerinde ithalat bağımlısı Türkiye, doğalgazının yüzde 60’ını, petrolünün ise yüzde 35’ini Rusya’dan temin ediyor.

Türkiye ile Rusya arasında doğalgaz fiyatlarında 1 Ocak 2015’ten geçerli olacak fiyat indirimi konusunda mutabakat sağlanmasına rağmen resmi imzalar atılamamıştı.

Reuters’ta 27 Haziran’da yer alan bir haberde bir hafta içinde imza işleminin tamamlanamaması halinde BOTAŞ’ın Gazprom’a karşı uluslararası tahkime gitme hakkı doğacağı ve Türkiye’nin bunu değerlendirebileceği yer almıştı.

Ankara küplere binecek: PYD, Rusya’da temsilcilik açmaya hazırlanıyor

Rusya’nın Ankara büyükelçisi: PKK’yı terör örgütü olarak görmüyoruz

Korkma titre Putin! AKP’li Şahin: Uyarılar karşılık bulmazsa Rusya sonuçlarına katlanır

Rusya’dan ‘soğuk’ yanıt: Türkiye’nin 3 milyar metreküp gaz isteğine ret

Hayaller ‘rest’, gerçekler ‘derdest’: Türkiye enerjide Rusya’ya bağımlı

Reuters analizinde Ankara’ya ‘Rusya faturası’: Türkiye ağır bedel ödeyebilir