Davutoğlu: IŞİD, PKK ve DHKP-C, hükümet çalışmalarını sabotaj için birlikte hareket ediyor

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, PKK, IŞİD ve DHKP-C’nin aynı anda, birbiriyle mutabakat halinde hükümet kurma çalışmalarını sabote etmek harekete geçtiğini için öne sürdü.

‘Noktasal değil, birlikte, eş zamanlı’

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

 

31 kişinin hayatını kaybettiği Suruç saldırısıyla birlikte, PKK, DHKC ve IŞİD’in saldırı silsilesine başladığı iddiasında bulunan Davutoğlu, sözlerine, ” 7 Haziran seçimleri bir tablo ortaya koymuş, biz AKP olarak görevimizi yapmaya çalışırken, Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak için çalışırken üç terör örgütü üç eş zamanlı saldırı gerçekleştirmiştir” diye başladı.

Son bir haftada yaşanan gelişmeleri Türkiye’ye karşı noktasal değil, eş zamanlı saldırılar olarak yorumlayan Başbakan, “Tam biz DEAŞ mücadelemizin nasıl olacağı yönünde planlamalar yaparken, aynı gün 20 Temmuz’da bu sefer Adıyaman’da PKK harekete geçti ve uzman çavuşumuz şehit edildi. Hani bugün PKK ve DEAŞ savaşıyor diye düşünenler var ya, zamanlamaya dikkat etsinler. Hemen 22 Temmuz’da bu sefer Ceylanpınar’da polis memurlarımız alçakça kalleşçe, uyurken enselerinden vurularak şehit edildiler” dedi.

Hükümet kurma çalışmalarına sabotaj

Davutoğlu, şöyle devam etti: “Biz istihbarat birimlerine talimat verdik ve bize gelen bilgilerle, PKK’nın telsiz konuşmalarından onlar tarafından gerçekleştirildiğini tespit ettik. Yine aynı gün, Suruç’ta katledilen vatandaşlarımızın nakli esnasında istanbul’da DHKP-C’liler harekete geçti ve İstanbul sokaklarının kendi hakimiyetleri altındaymışçasına gösteri yapmaya kalkıştı.”

“Sanki perde arkasında bir odak, mutabakat içinde oldukları izlenimi veren üç örgütü aynı anda harekete geçirdi” diyen Davutoğlu, bu saldırıların hedefinin Türkiye demokrasisi olduğunu ve saldırıların AKP’nin hükümeti kurma çabalarını baltaladığını savundu.

Davutoğlu, “Hükümet kurmaya çalışıyoruz, bu üç terör örgütü hükümet kurma çabamızı sabote etmek için aynı anda harekete geçiyor” dedi.

‘Kandil’den talimat bekliyorlardı’

Suruç saldırısının ardından CHP dışında kimseden teröre karşı ortak metin imzalama çağrısına cevap alamadığını bir kez daha hatırlatan Başbakan, HDP’lileri Kandil’den talimat almakla suçladı: “Şimdi barış çağrısı yapanlar, biz ortak mutabakat derken neredeydiler? Kandil’den alacakları talimatı bekliyordu. Madem ki talimat aldıkları bir yer var, talimat aldıkları yeri gerektiği zaman gerektiği anda cezalandırırız ve cezalandırmaya kararlıyız.”

Bilgilenme hakları yok

Davutoğlu, HDP’nin gerçekleştirilen askeri operasyonlara hakkında niçin bilgilendirilmediğini ise şöyle açıkladı: “İkircikli tavırda olanlarla bizim görüşmelerimiz sınırlı olur. Terörle arasına mesafe koyamayanların terör bilgilendirmesi alma hakkı yoktur. Bir bilgi verdikten kaç dakika sonra bilgilerin Kandil’de olacağından nasıl emin olabiliriz?”

‘Teröristin cenazesini bahane ederek…’

Polisin yaptığı operasyonda vurularak öldürülen Günay Özarslan’ın cenazesinin üç gün boyunca Gazi Cemevi’nden polis saldırıları nedeniyle kaldırılamamasına da değinen Başbakan, ‘cenazeye saygı duyduklarını’ savunup, sözlerine şöyle devam etti: “Bir teröristin cenazesini bahane ederek yüzlerini maskelerle kapatarak sokağa çıkmak isteyenlere tepkimizi açıkça ortaya koyduk. Yüzüne maske takanlar hakettikleri muameleye maruz kalacak.”