İstanbul’un Sarıyer ilçesi ve çevresinde bazı araçlar, sel nedeniyle hasar aldı. Peki bu araç sahipleri ne yapacak, zarar karşılanabilir mi?

Kentte dünden bu yana etkisini sürdüren kuvvetli sağanak yağış, birçok ilçede su baskınlarına neden oldu. Bir çocuk elektrik akımına kapılarak öldü. Sel sularından geçmeye çalışan 34 yaşındaki bir kişi, ayağının kayıp başını kaldırıma çarpması sonucu hayatını kaybetti.
Selde araçların birçoğu sürüklenerek hasar aldı.
Peki bu araç sahipleri ne yapacak, zarar karşılanabilir mi?
Kaskoda poliçe içeriğine bağlı
Su baskınında hasar gören aracın masraflarını kaskonun karşılayıp karşılamayacağı tamamen poliçe içeriğine bağlı. Kasko, sel ve su baskını zararlarını otomatik olarak kapsamaz. Bu riske karşı teminat alınması için poliçeye bir ekle dahil edilmesi gerekiyor.
Poliçede sel teminatı bulunuyorsa sigorta şirketi eksper görevlendirir. Tazminat ödemesi eksper raporunun teslimini izleyen en geç 10 iş günü içinde yapılır. Tazminat borcuysa ihbardan 45 gün sonra ödenir. Poliçede muafiyet varsa bu tutar ödemeden düşülür.

Kaskosundan faydalanmak isteyen sürücüler en geç beş gün içinde durumu sigorta şirketine bildirmeli. İhbar öncesinde aracın detaylı fotoğraf ve videoları çekilmeli; poliçe numarası, ruhsat, ehliyet ile çekici, otopark veya servis kayıtları hazır edilmeli.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) yağış raporu, itfaiye veya AFAD tutanağı da dosyayı hukuken güçlü kılar.
Ödeme neye göre?
Su basan bir aracı çalıştırmaya çalışmak hem motoru tamamen kullanılmaz hale getirebilir hem de tazminat hakkını riske atabilir.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) 1 Temmuz 2025’teki genelgesi uyarınca sel hasarlı araçların durum değerlendirmesi şu kriterlerle yapılıyor:
- Tam ve ağır Hasar: KDV dahil onarım masrafı aracın hasar tarihindeki değerini aşarsa ve eksper onarımı uygun bulmazsa araç ‘tam hasar’ sayılır. Masraf aracın değerinin yüzde 60’ını aşarsa araç ‘ağır hasarlı (pert)’ kabul edilir.
- Kritik parça istisnası: Masraf yüzde 60’ın altında kalsa bile ana elektrik tesisatı, elektronik sistemler, elektrikli araç bataryası, ana enerji hatları, hava yastıkları veya emniyet sistemlerinde hasar tespit edilirse eksper aracı yine ağır hasarlı sayabilir.
- Pert ödemesi ve itiraz hakkı: Tam hasar kararlarında ödeme, aracın olay tarihindeki rayiç bedeli üzerinden ‘pert total’ süreci kapsamında yapılır ve mülkiyet şirkete geçtikten 10-15 iş günü sonra ödenir. Rayiç değerin düşük bulunması halinde önce sigorta şirketine yazılı itiraz yapılır; 15 iş günü yanıt alınamazsa Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulabilir.

Trafik sigortası kapsamıyor
Zorunlu trafik sigortası yalnızca üçüncü kişilere verilen zararları tazmin eder; sürücünün kendi aracındaki sel hasarını ödemez.
Kaskosu olmayan için tek seçenek ‘hizmet kusuru davası’
Kaskosu bulunmayan ya da poliçesinde sel/su baskını teminatı yer almayan sürücülerin sigorta şirketlerinden ödeme alması mümkün değil. Bu araç sahipleri için tek seçenek, ilgili belediye veya idareye ‘hizmet kusuru’ iddiasıyla tazminat davası açmak.
İstanbul’da hava nasıl olacak?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), bugün İstanbul’u sağanak yağış ve fırtınaya karşı sarı kodla uyardı. Yağışın bugün yer yer çok şiddetli olması bekleniyor. İBB’ye bağlı Afet Koordinasyonu Merkezi’ne (AKOM) göreyse kentte yağış, yarın (16 Ekim) ve cumartesi (17 Ekim) de sürecek. Havanın pazarsa (18 Ekim) parçalı bulutlu ve yağışsız olması bekleniyor.