Rojin Kabaiş'in ailesinin avukatı: Fethi kabir talebinde bulunabiliriz

15 Ekim 2025’te ölü bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş’in ailesinin avukatı, fethi kabir talebinde bulunabileceklerini belirtti.

Rojin Kabaiş. Fotoğraf: Arşiv

Rojin Kabaiş 27 Eylül 2024’te yurttan ayrıldıktan sonra cansız bedeni 18 gün sonra kilometrelerce uzaktaki Van Gölü kıyısında, Molla Kasım köyü sahilinde bulunmuştu.

Otopsi raporunda ölüm nedeni ‘suda boğulma’ olarak yer almıştı.

Van ve Diyarbakır barolarının başvurusu sonrası yapılan incelemede Kabaiş’in bedeninde iki farklı erkeğe ait DNA tespit edilmişti.

Ailenin başvurusu üzerine Adalet Bakanı Akın Gürlek, Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığı’nın dosyaya dahil olduğunu açıklamıştı.

‘Sonuçlar bizi faillere götürmezse diatom testi için fethi kabir talebinde kararlıyız’

BBC Türkçe’ye konuşan Kabaiş ailesinin avukatı Abdurrahman Karabulut, gözaltına alınan bir çiftin ifadelerinin alındığını, DNA örneklerinin toplandığını, telefonlarına el konulup evlerinde arama yapıldığını açıkladı. Avukat bu son gözaltıların, bir süre önce ortaya çıkan kamera kayıtlarıyla ilgili olduğunu değerlendiriyor.

Çift, ifadeleri ve DNA örnekleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Avukatın verdiği bilgiye göre görüntülerde Rojin’in kaybolduğu günün akşamında, aynı bölgedeki bir evin önünde park etmiş bir minibüsten iki kişinin bir cismi araçtan alıp evin içine taşıdığı görülüyor.

Aynı kamera kayıtlarında ertesi sabah söz konusu cismin evden sürüklenerek çıkarıldığı ve aynı beyaz araca yüklendiği görülüyor.

Karabulut, kamera görüntüsünün 2024’ten beri soruşturma dosyasında olduğunu ve yaptıkları incelemelerde Rojin’in kaybolduğu gün kaydedilen bu görüntüleri tespit ettiklerini belirterek şöyle devam etti:

“Ev sahibi karı koca gözaltına alındı. Adam bu evi yazın kullandıklarını, okullar açılınca şehre döndüklerini söylemiş. O tarihlerde evde olmadığını iddia etmiş ama 24 Eylül 2024’te o evde hareketlilik tespit edilmiş. Savcılık telefonlarına el koydu, inceleme başlatıldı.”

Karabulut ayrıca üç şüphelinin daha DNA örneklerinin alınması, telefonlarına el konulması için işlemlerinin başlatıldığını söyleyerek “Şu an bu işlemler devam ediyor” dedi.

Avukat, şüphelilerden ikisinin telefonlarının Rojin’in kaybolduğu saatlerde Bardakçı Mahallesi’ndeki baz istasyonundan sinyal aldığını kaydetti. Kişilerden biri Van’da, diğeri de Gaziantep’te ikamet ediyor.

Avukat, DNA ve telefon incelemesi yapılması beklenen üçüncü kişininse Rojin’in Instagram hesabında mesajlaştığı son kişi olduğunu aktardı.

Karabulut, soruşturma yürütülürken şüpheli durumların tespiti ve derinleştirilmesi için gerekli HTS kayıtları, kamera kayıtları, ifadeler gibi verilerin mevcut olduğunu ancak detaylı incelemelerin yapılmadığını savundu.

Karabulut ayrıca daraltılmış baz kayıtlarının birkaç günde sonuçlanacağını, sonuç alınmazsa önümüzdeki hafta fethi kabir talebinde bulunacaklarını açıkladı:

“Biz aynı verileri titizlikle inceliyoruz ve şüpheli bulduğumuz her şeyi araştırıyoruz. Son gelişmeler de dosyadaki veriler üzerine atılan adımlar. Şu ana kadar taleplerimiz ve bunların sonuçları bizi olası faillere götürmezse, ciddi bir sonuç alınmazsa, önümüzdeki haftalarda diatom testi için fethi kabir talebinde bulunma konusunda kararlıyız.”

Karabulut, neden diatom testi istedikleriniyse şöyle açıkladı:

“Denizde bulunan bir cesedin öldükten sonra mı denize atıldığı, yoksa denize atıldıktan sonra boğularak mı öldüğü sonucu ortaya çıkıyor. Bu otopsiyle anlaşılmıyor. Kemik iliğinden alınacak hücrelerden numune alınacak. Bir de Van Gölü’nden numuneler alınacak ve bu test yüzde 80 oranında sonuç veriyor.”

Rojin Kabaiş’in telefonu Çin’e gönderilecek: Adalet bakanı, ailesiyle görüştü

Rojin Kabaiş için özel ekip kurulmuş: ‘Olumlu gelişme olabilir’