ABD Başkanı Donald Trump, Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) Saksonya-Anhalt eyaletindeki seçim başarısını sevinçle karşıladı.

Aşırı sağcı AfD, Saksonya-Anhalt eyaletinde 6 Eylül’de eyalet meclisi seçimlerini yüzde 43,8 oyla kazanmış fakat tek başına hükümeti kurması için gerekli çoğunluğu elde edememişti.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) 2021’e göre 19,9 puan kaybederek yüzde 17,2 oyla ikinci parti olmuştu. Bir önceki seçime göre oyunu 0,9 puan artıran Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 9,3 oyla üçüncü sırada yer almıştı.
Sosyal Adalet ve Ekonomik Anlayış Partisi’yse (BSW) yüzde 5,3 oyla Meclis’e girmeye hak kazanmıştı.
Alman basınına göre BSW dışındaki tüm partiler, AfD’yle hükümet kurmayı reddediyor. Eyalette BSW’nin AfD’yi dışarıdan desteklediği bir hükümet kurulabileceği yorumları yapılıyor.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, AfD’nin başarısını ‘şok içinde’ karşıladığını belirtip “Böyle bir sonuç beklemiyorduk” dedi.
Trump’sa sosyal medya hesabından ‘Almanya’daki popülist parti’ diye nitelediği AfD’nin ‘çok büyük bir başarıya imza attığını’ yazdı.
Ardından “Nihayet, Almanya’ya büyük zarar veren o son derece berbat göçmenlik kurallarından ve düzenlemelerinden bıktılar” diye ekledi.
80 yaşındaki siyasetçi AfD’nin yükselişte olduğunu ve Almanya’nın mevcut göçmen politikalarına ‘daha fazla tahammül etmeyeceğini’ öne sürdü.