Selvi: Akın Gürlek, Demirtaş'ın düzenlemeden yararlanamayacağını belirtiyor

Adalet Bakanı Akın Gürlek, tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın süreç yasasından yararlanamayacağını söylediği öne sürüldü.

Portrait of a smiling man wearing a gray suit and light blue shirt, against a light background, looking at the camera.
Fotoğraf: Selahattin Demirtaş / X

PKK’nın silah bırakması için hazırlanan 12 maddelik kanun teklifi, ‘PKK/KCK terör örgütünü kurma, yönetme, üye olma, yardım etme, propagandasını yapma’ ve ‘terörizmin finansmanı’ suçlarını kapsıyor.

‘Örgüt faaliyetince işlenen kasten öldürme’ ve 1 Haziran 2005’ten önce işlenmiş müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren suçlar, kapsam dışı tutuldu. Bu, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yasadan yararlanamayacağı anlamına geliyor.

Üst sınırı 15 yıl veya daha az cezayı gerektiren suçlar beş yıl, 15 yıldan fazla hapis, müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren suçlarda soruşturma ve kovuşturmalar 10 yıl süreyle ertelenecek. Bu sürede suç işlenmezse kovuşturma düşürülecek.

Mahkumiyet 15 yıl veya daha az hapis cezalarında beş yıl, 15 yıldan fazla hapis cezalarında 10 yıl ertelenecek. Bu sürede bir suç işlenmezse ceza infaz edilmiş sayılacak.

Kanundan yararlanmak isteyenlerin, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasından itibaren altı ay içinde başvurması gerekecek.

Kanundan Kobani davası mahkumu Demirtaş’ın yararlanıp yararlanamayacağı merak konusu.

Nitekim MHP Genel Başkanı Devlet Başkanı Devlet Bahçeli birçok kez “Selahattin Demirtaş evine, Ahmetler görevine, Öcalan umut hakkına kavuşmalıdır” dedi.

DEM Parti, Demirtaş dahil Kobani davası tutuklularının düzenlemeden yararlanacağı görüşünde.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’a konuşan DEM Parti yöneticisi bir hukukçu da, Demirtaş’ın arasında bulunduğu Kobani davası sanıklarının mahkûmiyet kararlarının henüz kesinleşmediğini belirterek, siyasete dönüş için de hakimlik kararına ihtiyaç olmadığını söyledi.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler de “Anayasamızın 38’inci maddesi, bir mahkûmiyet oluşmadan, hüküm kesinleşmeden ona bağlı olarak TCK 53 bağlamında bir hak mahrumiyetini biz soruşturma ve kovuşturma safahatında yapmamız mümkün değil. Yapsanız bile bu anayasaya aykırılık teşkil edecektir. Kesin mahkumiyeti olmayan kişi masumdur” dedi.

Gürlek ‘Kayyımların yerine atamalar olabilir’ demiş

Fakat Abdulkadir Selvi’nin aktardığına göre bakan Gürlek, Öcalan’ın ve Demirtaş’ın mevcut düzenlemeden yararlanamayacağını belirtmiş.

Selvi’nin yazısı özetle şöyle:

AK Parti MKYK toplantısı, yasa teklifinin Meclis’e sunulduğu saatlerde yapılmıştı. Adalet Bakanı Akın Gürlek ve AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yasal düzenleme hakkında MKYK üyelerine bilgi veriyor, onların sorularını yanıtlıyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da zaman zaman araya girip, anlaşılmayan bir nokta olduğu zaman, yeniden izah edilmesini istiyor. AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Âlâ ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de iç ve dış konjonktüre ilişkin değerlendirmeler yapıyorlar.

Adalet Bakanı Gürlek, yasal düzenlemenin PKK’nın tasfiyesine özgü ve geçici bir düzenleme olduğunun altını çiziyor. Diğer terör örgütlerinin bundan yararlanamayacağını anlatıyor. Burada başta FETÖ terör örgütü olmak üzere diğer terör örgütlerinin kastedildiği açık. Çünkü Akın Gürlek, ‘Başka terör örgütlerinin yasadan yararlanması söz konusu değil. Anayasa Mahkemesi’ne götürmelerinde bundan istifade edemezler’ diyor.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Öcalan’ın ve Demirtaş’ın mevcut düzenlemeden yararlanamayacağını belirtiyor, asker ve polislerimizi şehit edenlerin kapsam dışı olduğunu anlatıyor. ‘Ancak MGK’da PKK münfesih örgüt olarak kabul edildiğinde kayyımların yerine atamalar olabilir. Çünkü onlar terör örgütü bağlantısı nedeniyle görevden alınmışlardı. Ama Esenyurt farklı. Çünkü Esenyurt farklı bir gerekçeyle görevden alınmıştı’ diyor.”

Selvi yazısına şunu da ekledi:

“Terörsüz Türkiye süreciyle ilgili yazdığım kulislerde her defasında bu sürecin dinamik bir süreç olduğunu, olumlu ilerlerse yeni değerlendirmeler yapılacağının altını çiziyorum.”

Özel, süreç yasası teklifini ‘özensiz’ buldu: İmza çabamız yok

Bahçeli yinelemiş: Demirtaş evine, Öcalan umut hakkına kavuşmalı

Süreç yasasının adı belli oldu

Öcalan: Cumhuriyetin kuruluşu kadar önemli bir sürecin başındayız