Vergi ve harçlara zam oranı düşürüldü: Yüzde 18,95

Damga vergisi, harçlar ve motorlu taşıtlar vergisine yapılacak zam oranı yüzde 25,49’dan yüzde 18,95’e düşürüldü. Karar, Resmi Gazete’de yayınlandı.

Fotoğraf: Arşiv

‘Devletin enflasyonu’ diye de tanımlanabilecek yeniden değerleme oranı, her yıl kasımda, ekim verilerine göre açıklanıyor. Hesaplama, bir önceki yılın aynı dönemine göre yurt içi üretici fiyat endeksine göre yapılıyor. Hesaplamaya göre de vergi, harç ve cezalar artırılıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı tebliğ Resmi Gazete’de yayınlanmış, yeniden değerleme oranı 2025 için yüzde 25,49 olarak belirlenmişti.

Yani 2026’da gelir, veraset ve intikal, değerli konut, katma değer, özel tüketim, özel iletişim, damga ve motorlu taşıtlar vergileri ile yurt dışına çıkış harcı gibi kalemler yüzde 25,49 olarak artacaktı.

Cumhurbaşkanı kararıyla damga vergisi, harçlar ve motorlu taşıtlar vergisi 2026 için öngörülen enflasyon hedefiyle uyumlu şekilde yüzde 19’un altında, yüzde 18,95 olarak artacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Anadolu Ajansı’na (AA) şunları söyledi: “Düzenlemeyle geniş kesimlerin etkilendiği vergi ve harç ödemelerinde, yeniden değerleme oranı yerine vatandaşımızın lehine olacak şekilde ve enflasyon hedefi ile uyumlu artış yapılmıştır.

Böylece bir yandan maliye politikası ile dezenflasyon sürecine katkımızı sürdürürken diğer yandan da bütçe imkanları çerçevesinde vatandaşımızın yükümlülüklerini azalttık.”

Yeniden değerleme oranı yüzde 25,49

TÜİK duyurdu: Enflasyon hesap sistemi değişecek

Vergi zamlarının yeniden değerleme oranından az yapılması gündemde

Ehliyet, pasaport ve MTV’ye zam yolda: Yeniden değerleme oranı değişti

Kasımda tavan kira zam oranı belli oldu