Bayık: Artık Türkiye'ye karşı savaşmak istemiyoruz, bu kadar savaş yeter diyoruz

 


elmas topcuELMAS TOPCU

@topcuelmas

Abdullah Öcalan’dan sonra PKK’nın en önemli isimlerinden KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, “Artık Türkiye’ye karşı savaşmak istemiyoruz. Bu kadar savaş yeter diyoruz” dedi.

Batı Almanya Radyo TV Kurumu WDR ile Kuzey Almanya Radyo TV Kurumu NDR’e konuşan Bayık, PKK’nın değiştiğini söyleyerek örgütün Almanya’da yaptığı eylemlerden dolayı özür diledi.

Alman Sosyal Demokrat Parti SPD de, hala terör listesinde yer alan örgüte yönelik yasağın yeniden incelenip değerlendirilebileceğini açıkladı.

‘Benzer eylemler bir daha asla yapılmayacak’

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

 

1990’li yıllarda Almanya’da otobanların bloke edilmesi ve kendini yakma eylemleriyle Almanya kamuoyunda tepki gören gösteriler düzenleyen PKK, geçmişte yaptığı benzer eylemler nedeniyle Almanya’dan resmen özür diledi. Cemil Bayık, WDR ve NDR kanallarına verdiği mülakatta, “PKK adına Alman halkından özür diliyorum. Benzeri şeyler bir daha asla yaşanmayacaktır” diye konuştu.

‘Bu kadar savaş yeter’

Bayık, PKK‘nın uzun yıllar Türkiye’de verdiği silahlı mücadelenin ardından, artık bağımsız bir devlet amacı da gütmediklerini ve Kürt meselesinde siyasi bir çözümü amaçladıklarını vurguladı. Bayık, “Artık Türkiye’ye karşı da savaşmak istemiyoruz. Bu kadar savaş yeter diyoruz. Ne Türk devleti ne de biz savaşla hedeflerimize ulaştık” diye belirtti.

SPD: PKK yasağı yeniden değerlendirilebilir

1990'larda PKK'ya destek eylemlerinden bir kare. (Fotoğraf: Tagesschau.de)
1990’larda PKK’ya destek eylemlerinden bir kare. (Fotoğraf: Tagesschau.de)

 

Cemil Bayık’ın, geçmişte yaptıkları eylemler nedeniyle Almanya’dan özür dileyip, benzeri faaliyetlerin bir daha yaşanmayacağını söylemesi üzerine federal hükümetin ortağı SPD’nin Federal Meclis Grup Başkan Vekili ve Dış Politika Sözcüsü Rolf Mützenich, PKK yasağının yeniden değerlendirilebileceğini açıkladı.

Mützenich, “PKK’nın yaptığı açıklama yepyeni bir yaklaşım içeriyor. PKK inandırıcı ve kalıcı biçimde şiddetten vazgeçtiğini ortaya koyarsa, örgüte yönelik yasağın yeniden gözden geçirilmesi imkanı pek hala doğabilir” diye konuştu.

Cemil Bayık’la Kuzey Irak’ta, PKK’nın kontrolündeki Kandil’de yapılan mülakat, Alman 1’nci TV kanalı ARD’de, bu akşam bu akşam TSİ 22.45’de yayınlanacak.

PKK hem Almanya hem AB ülkelerinde ‘terör örgütü’ listesinde

PKK, hem Almanya’da hem de AB ülkelerinde terör örgütleri listesinde bulunuyor. PKK adına faaliyet yürütmek yasak ve bu yasağı delenler suç işlemiş kabul edilerek, haklarında soruşturma başlatılıyor, dava açılıyor.

Geçen Ağustos ayında IŞİD’in, Irak ve Suriye’de başta Ezidiler gelmek üzere bölgedeki Sünni olmayanları yok etme politikasına karşı PKK’nın YPG güçleriyle ortak mücadele etmesi üzerine Almanya’da PKK yasağının yeniden gözden geçirilmesi yönünde talepler gündeme gelmişti.

Son noktayı İçişleri Bakanı koydu

Bu taleplerde, Türkiye’de halen devam eden müzakere süreci örnek gösterilmiş ve Almanya’da yasağın kalkmasının Kürtlerin kriminalize edilmesi ve dışlanmasını ortadan kaldırarak, çözüm sürecine katkı sağlayacağı ileri sürülmüştü.

Hem PKK yasağının kalkması hem de IŞİD’le mücadelede onun da peşmerge güçleri gibi yardım alması yönündeki bu tartışmalara son noktayı Federal İçişleri Bakanı  Thomas de Maizière koymuştu. Alman Bakan, PKK’nın şiddetten vazgeçmesinin sadece taktiksel olduğunu belirterek, yasağın devam edeceğini belirtmişti.