Caferağa'nın Gezi yadigari 'mahalle evi' boşaltılacak: 'Gelin hep birlikte koruyalım”

 

Caferağa Dayanışması’nın Gezi eylemlerinin ardından kolektif bir çabayla kurduğu mahalle evi boşaltılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bir süredir emniyetten boşaltma tebligatları alan mahallelilerin 5 Aralık Cuma saat 10’da evi boşaltmaları, aksi takdirde boşaltılacağı bildirildi. Caferağa Dayanışması, herkesi yarın saat 9’da mahalle eviyle dayanışmaya çağırdı.

Mahalle evi, Gezi eylemlerinin ardından ‘işgal edilen’ ikinci dayanışma noktası. Herkese açık olan evde mutfak, kütüphane, karanlık oda, marangozhane ve takas pazarı bulunuyor. Evde sıklıkla atölyeler de düzenleniyor.

‘Biriktirdiklerimizden öyle kolayca vazgeçmeyeceğiz’

caferaga ev

Dayanışmanın, mahalle evinin kurulma sürecini, yaşadıklarını, evin Caferağa için ne anlama geldiğini kendi cümleleriyle anlattıkları metin şöyle:

“Bizler, bir buçuk yıl önce hayatımızın betonlaştırılmasına mani olmak için başkaldırmış, birbirine benzemeyen ama aynı dertlerle dertlenen insanlarız.

Bizler aynı zamanda, üç kuruş için yerin dibine sağ girip salim çıkamayanları, güzel başı gaz fişekleriyle, çocuk bedeni kurşunlarla, esmer bedeni bombalarla katledilenleri, hepsini birden komşusu bilen ve ses çıkaran mahallelileriz. Beton yığınları arasında toprağa hasret kalıp bostan inşa eden, yarın gelecek olan depremde komşularıyla toplanacağı afet toplanma alanını betonlaşmaya karşı koruyup kollayan, nasıl bir mahalle istediğini konuşan, susuz kaldığında dayanamayıp bornozuyla sokağa çıkan, yahut hırgür çıkmasın diye parkında ve sokağında nöbet tutan komşularız.

Mahallemizde kapısı herkese açık bir ev var. Metruk ve bomboş bir evken kullanıma açtığımız; herkesin soluklanmak için bir sandalye çekip oturabildiği, çayını içerken koyu sohbetlere dahil olabildiği, hepimize ait bir yer. Bu ev isteyen herkesin bir arada yemeğini pişirip yiyebildiği; içinde kütüphanesi, karanlık odası, marangozhanesi, takas pazarı olan; konuşmak, tartışmak ve üretmek isteyen herkesin kullanabildiği bir mekân olarak masasından sandalyesine, ocağından sobasına bugüne kadar binlerce kişinin emeği ve katkılarıyla var edildi.

Duyduk ki bir vakittir açık duran kapımızı kapatmaya gelecekler. Güzel olan, yaşayan; her suyu, her ağacı ve her gölgeyi satmaya yeminli zalimler gelip evimizi elimizden almaya kalkacaklar. Elbette hayallerimizden, biriktirdiklerimizden öyle kolayca vazgeçmeyeceğiz. Bu sebeple kalbi bizimle atan herkesi, hep birlikte var olduğumuz bu alanı korumak için 5 Aralık Cuma sabahı saat 09:00’da omuz omuza olmaya, Mahalle Evimizin önüne davet ediyoruz.

caferaga