Manisa’nın Selendi ilçesindeki Romanların evlerinin, çadırlarının yakılıp sürülmesile ilgili davanın 22’nci duruşmasına karar çıktı. 80 sanıktan 38’ine sekiz ay ile 45 yıl arasında hapis cezası verildi, diğerleri beraat etti.

Fotoğraf: DHA
5 Ocak 2010 tarihinde kalabalık bir grubun Selendi’deki Roman mahallesine gitmesi üzerine olaylar çıkmış, Romanlara ait ev, çadır ve arabalara taş ve sopalarla zarar verilmişti.
Roman vatandaşlar güvenlik gerekçesiyle jandarma ilçe binasında korumaya alınmıştı. Önce minübüs ve ambulanslarla, polis eskortu eşliğinde Gördes ilçesine götürülen Romanlar daha sonra da devlet eliyle Salihli’ye yerleştirilmişti.
Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen 22’nci duruşmasına CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, AB Delegasyonu Siyasi İşler Danışmanı Sema Kılıçer, Roman Derneği Başkanı Yücel Tutal da katıldı. Tutuksuz yargılanan sanıklar ise duruşmaya gelmedi.
Mağdur avukatları duruşmada Selendi’de insanlığa karşı bir suç işlendiğini savunurken, sanıklar ise beraatlerini talep etti.
Ardından beş yıldır devam eden davada karar açıklanarak, 80 sanıktan 38’i ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılamak’ ve ‘mala zarar verme‘ suçlarından sekiz ay ile 45 yıl arasında ceza aldı. Diğer sanıklar beraat etti.
Bursa’daki dava için örnek teşkil etmeli
Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel Tutal, duruşma çıkışında yaptığı açıklamada, karara sevindiklerini belirterek bunun Roman mahallelerindeki olası linç girşimlerini önlemede etkili olmasını umduklarını ifade etti.
1,5 yıldır davayı takip etmelerinin ve müdahil olmalarının bunda etkili olduğunu düşündüklerini belirten Tutal şöyle konuştu: “Hazırladığımız Selendi raporunun da bunda etkili olduğunu kanısındayız. Bu sonucun diğer Bursa İznik’teki dava için örnek teşkil etmesini bekliyoruz. Orada da suçlular beraat etti, ancak biz dernek olarak ‘halkı kin ve nefrete sürüklemek‘ sebebiyle suç duyurusunda bulunduk. Bu davada sorumluların ceza alması bundan sonra Roman mahallelerine yönelik linçlerin önüne geçmede faydalı olacak.”
Selendi’de neler olmuştu?
Savcı Makbule Karadağlı Çetin tarafından hazırlanan ve sanıkların ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve aşağılamak‘ suçlarından yargılanmasını talep etmesi bakımından emsal teşkil eden iddianameye göre olaylar 5 Ocak 2010’da saat 20.00 sıralarında başladı ve şöyle gelişti:
• Kalabalık bir grup Roman mahallesine gitti. Polis tutanakları, kamera kayıtları, televizyon kanallarınınkamera görüntülerine göre kalabalık grup olay anında şu sözleri sarf etti: “Bunlar buradan gidecek, yoksa biz halk olarak gereğini yapacağız. Selendi bizimdir, bizim olacak. Burası Selendi, buradan çıkış yok. Çingeneler buradan gitsin. Saldıralım, bu Romanları sürelim. Çingeneler bizim camimize, dinimize, karımıza, kızımıza küfür ediyor, bunları burada istemiyoruz. Öldürelim. Evlerini yakalım. Bırakın bu şerefsizleri, bunları burada barındırmayalım. Bunlar Çingene, bunlara dersini verelim. Selendi halkı şerefsiz mi? Bunların yaptıkları yeter, Romanlar hırsızlık yapıyor. Bizi rahatsız ediyorlar.”
• Kalabalık, gece Romanlara ait ev, çadır ve arabalara taş ve sopalarla zarar verdi ve yakmaya çalıştı. Güvenlik gerekçesiyle Roman vatandaşlar jandarma ve polis tarafından evlerinden çıkarılıp Selendi İlçe Jandarma Binası’na götürüldü.
• Can güvenliklerinden endişe eden Roman vatandaşlar, önce minübüs ve ambulanslarla, polis eskortu eşliğinde Gördes ilçesine götürüldü, daha sonra da devlet eliyle Salihli’ye yerleştirildi.