• 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT
  • GÜNÜN ESERİ

Financial Times: Suriyeli mültecilerin ‘misafirliği’ Türkiye için sürdürülebilir değil

12/12/2014 10:43

 

Britanya’nın saygın gazetelerinden Financial Times, sayısı 1,5 milyona dayanan Suriyeli mültecilerin Türkiye için sürdürülemeyecek bir sorun haline geldiğini yazdı.

İç savaşın 4’üncü yılına yaklaştığı Suriye’den kaçan yaklaşık 1 milyon 600 bin insan Türkiye’de yaşıyor.

Reklam

Fotoğraf: Reuters

Fotoğraflar: Reuters

 

Nizip’ten (Gaziantep) Erica Solomon ve İstanbul’dan Dan Dombey imzalı haber, “Buraya geldikleri ilk zamanlarda Suriye’nin dışındaki hayatlarının geçici olacağına inanıyorlardı” sözleriyle başlıyor.

Üç yılı aşkın süredir devam eden ve 200 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan iç savaştan kaçanların sayısının 9 milyonu bulduğu belirtilen haberde, “Az sayıdaki mülteci kısa süre içinde geri dönebileceklerine inanıyor, birçoğuysa hiçbir zaman geri dönememekten korkuyor” ifadsine yer verildi.

Reklam

Haber şu sözlerle devam ediyor:

“Kalıcılık hissi, sadece Türkiye’deki 1 milyon 600 bin sığınmacının endişesi değil; Ankara da sığınmacıların yarattığı ekonomik ve toplumsal maliyet nedeniyle endişeli. Fonlar tükeniyor. Türkiye’nin insani yardım harcamaları, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı başlayan ve iç savaşa dönüşen ayaklanmaların ardından beş katına çıktı. Ankara’nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na verdiği istatistiklere göre, Türkiye’nin insani yardım fonlarının yüzde 90’ından fazlası Suriye’ye ayrılıyor.”

Suça da bulaştılar

suriye multeci1

Türkiye’nin, sığınmacılar için, her yıl 1 milyon 500 bin dolar harcama yaptığı ve kamplarda yaşayan 220 bin sığınmacı ihtiyaçlarını karşıladığını belirten Financial Times’a göre, Ankara, kampların dışında yaşayan yaklaşık 1 milyon 400 bin mültecinin giderek artan hoşnutsuzluğu nedeniyle endişeli.

Zira, kampların dışında yaşayan sığınmacıların büyük bölümü, kiraladıkları yarım kalmış binalarda ya da garajlarda yaşıyor. Çalışma izni olmayan sığınmacılar arasında çocuk işçilerinin sayısının ve seks işçiliğinin giderek arttığını yazan gazete, Ankara’nın mültecilere çalışma izni verilmesini kolaylaştıracak düzenlemeler üzerinde çalıştığını belirtti.

Ancak, gazeteye göre sığınmacıların büyük bölümü çoktan, yabancı cihatçıların Suriye’ye geçişlerini sağlamanın da aralarında olduğu suçlara bulaştı.

Ankara’nın maliyeti 4 milyar doları geçen mülteci krizine dünyanın kayıtsız kaldığı eleştirisini aktaran gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye olarak 1 milyon 600 bin sığınmacı bizde. Bizler kendi bütçemizden şu ana kadar 5 milyar dolar harcadık. Biz kupon dağıtmıyoruz. Beslenme, eğitim, sağlık, çocukların her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Barınmayı karşılıyoruz. Hepsini tek başımıza yürütüyoruz. Dünyadan bize gelen destek 200 milyon dolar. Tüm Avrupa’da 130 bin sığınmacı var. Her şey bu kadar açık ortada” sözlerini de hatırlattı.

‘2 milyon kişi Esad’ın gitmesini bekliyor’

suriye2

Avrupa Birliği’nin, Türkiye’ye Suriyeli sığınmacılar için 70 milyon euro’luk ek yardım yapılacağını açıkladığını belirten gazete, Uluslararası Af Örgütü’nün yayımladığı rapora da değindi.

Haberde, “Yardım çalışanları, özel görüşmelerinde Ankara’nın, yardım harcamalarının yeterince şeffaf olmadığı ve yabancı kuruluşların Türkiye’de kayıt yaptarak faaliyet göstermelerinin zor olduğu için yardım sağlanmasını güçleştirdiğini söylüyor” ifadelerine yer verildi.

Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi’yle de konuşan Financial Times, Şanverdi’nin “Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi Suriyeliler bizim misafirlerimiz… Esad gittiğinde, onlar da ülkelerine dönebilir. Türkiye’de Esad’ın gitmesini bekleyen yaklaşık 2 milyon kişi var” sözlerini aktardı.

Halep korkusu

Gazete, Irak İslam Devleti (IŞİD) militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmaların devam ettiği Kobani’den çok sayıda Suriyeli Kürt’ün Türkiye’ye sığındığını da hatırlattı.

Ankara’nın Halep’ten yaşanabilecek bir mülteci akınından endişe duyduğuna vurgu yapılan haberde, yetkililerin ‘rüya kamp‘ dedikleri Nizip’teki kampın giderek küçük bir kasaba halini aldığı belirtildi.

Filed Under: Aktüel

SON HABERLER

Video | Gelecek Partili Özdağ’a saldırının görüntüsü çıktı

Ankara’da Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’a saldırının görüntüsü ortaya çıktı.

Boğaziçi Dayanışması’ndan çağrı: Ya hep beraber ya hiçbirimiz

Boğaziçi Dayanışması ‘kayyum rektör’ protestolarının devam edeceğini duyurarak perşembe günü İstanbul Kadıköy’de toplanma çağrısı yaptı.

AİHM’den Atilla Taş kararı: Hak ihlali var

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yazar Atilla Taş’ın başvurusunda hak ihlali kararı verdi.

Leyla Aydemir davasında kararın bozulması hukuka uygun bulundu

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlar Kurulu, aynı mahkemenin 1’inci Ceza Dairesi’nin, Ağrı’da, dört yaşındaki Leyla Aydemir’in öldürülmesine ilişkin yargılanan yedi sanık hakkında yerel mahkemenin verdiği kararı bozmasını hukuka uygun buldu.

Hrant Dink anıldı: ‘FETÖ öldürdü’ demek, ‘Ben yapmadım elim yaptı’ demektir

Eşi Rakel Dink, gazeteci Hrant Dink’in öldürüşünün 14’üncü yılında, “‘Hrant’ı FETÖ öldürdü’ demek, ‘Ben yapmadım elim yaptı’ demektir” ifadelerini kullandı.

Bakan Elvan’a ağır suçlama: Sayıştay denetçilerine, ‘Hükümeti idare edin’ dedi
Kadrolaşmada yeni dönem: KPSS kaldırılacak, sözlü sınavların ağırlığı artacak

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1176 gündür tutuklu

AGORA

Türklüğü benimsemeyen Ermeni’ye de mi ‘Türk’ denecek!

Murat Sevinç

Yeniden AB ve reform: Gerçek(çi) olabilir mi?

İhsan Dağı

Türk mutfağı dünyada başarı yakalayabilir mi?

Mehmet Aksel

GÜNÜN 11’İ

İbrahim Kiras: İktidar partilerinin toplumdaki desteği hızla eriyorsa bunun sebebi köşe yazarları değil

Murat Muratoğlu: Fazla vergi gelirinin adını nasıl tasarruf koydun?

Zeynep Gürcanlı: Biden, Erdoğan’ın 10 Kasım’da gönderdiği tebrik mektubuna hala yanıt vermedi

Esfender Korkmaz: Pandemi sonrası fiili işsiz sayısı 10 milyonu geçecek

Mehmet Demirkol: Mesut, Erol Bulut için piyango gibi

Emre Kongar: Aşı ithalat ve satışına izin verilmeli

Muharrem Sarıkaya: Bu yeni rayın döşeli olduğu güzergah AB’ye tam üyeliğe götürmüyor

Ayça Söylemez: Üç kadın, çok kitap okudukları, hapishane vaiziyle görüşmedikleri için tahliye edilmedi

Abbas Güçlü: Bakan Selçuk uzun uzun konuştu, çok şey anlattı ama yeni ve kesin olan hiçbir şey yoktu

Hande Fırat: Gazeteciler siyasetin hoşuna gitsin diye haber yapmaz, yapmamalı

Taha Akyol: Milliyetçiliği şiddet içgüdülerinin seviyesine düşürmekten herkes sakınmalıdır

Çevrimiçi, yerçekimsiz Gogol

İstanbul Havalimanı’nda bir dakika sanat…

Üç ‘Rebecca’

Şakir Eczacıbaşı’nın fotoğraf sergisinden 10 ‘seçilmiş an’

Bilinmeyen bir cisim yaklaşıyor!

Sahibi tedavi gören köpek, beş gündür hastane kapısında bekliyor

Mısırlı kadın ‘ahlaksız’ kekler pişirdiği gerekçesiyle tutuklandı

Avokado alışveriş aracı oldu: Alanya’daki market sahibi çekirdeğini 1 liraya sayıyor

Bahtsız romantikler viral oldu: Sevgilisine sürpriz yapmak için adam Paris’e uçtu, kadın da aynı gün Edinburgh’a…

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT
  • GÜNÜN ESERİ
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi