MESUDE DEMİR
İstanbul ve çevresindeki 11 özel hastaneyi kapsayan yenidoğan skandalına dünyanın önde gelen tıp dergisi BMJ (British Medical Journal) yer verdi.
Hakemli haftalık tıp dergisi BMJ’ye Türkiye bilimsel bir yayınla değil, skandalla girdi. Tıp dünyasının yakından takip ettiği saygın yayında Yenidoğan çetesi skandalı anlatıldı.
Yazı “Kârı bebeklerin hayatından önde tutan ‘Yenidoğan çetesi’ skandalı Türkiye’nin sağlık sistemini sarstı” başlığıyla basıldı. Yazıda, “Yenidoğanların kâr amacıyla ölmesine göz yumulan sağlık skandalı, Türkiye’de özel hastanelere bağımlılığın giderek arttığına ışık tuttu” dendi.
Yazı özetle şöyle:
“İstanbul ve çevresindeki 11 özel hastane, üç haftadır Türkiye manşetlerine damga vuran ‘yenidoğan çetesi’ skandalı nedeniyle kalıcı olarak kapatıldı. 18 Kasım’da, 47 kişi öldürme, dolandırıcılık ve sahtecilik gibi suçlamalarla yargı karşısına çıkacak. Savcılar, çete liderleri (iki doktor ve bir ambulans şoförü) için 589 yıl hapis cezası istiyor.
Suçlananlardan 17’si hemşire, 14’ü ise altı hastanenin başhekimleri dahil olmak üzere doktor. Beşi hastane müdürü veya yöneticisi ve biri hastane sahibi. Geri kalanlar hastane sekreteri, muhasebeci, ambulans ve sevk hizmetleri çalışanı.
Soruşturmayı yürüten savcının ailesinin, tutuklanan çete üyesini serbest bırakmazsa öldürülmekle tehdit edilmesinin ardından ayrı bir soruşturma kapsamında dokuz kişi daha gözaltına alındı.
47 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, 12 bebeğin adı geçiyor ancak çeteye yönelik soruşturmayı yürüten İstanbul polisinin hükümete sunduğu raporda, ‘yüzlerce bebeğin ölümüne neden olduğu‘ öne sürülüyor.”