ABD’de dolandırıcılıktan tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın ‘Atilla’ya karşı ABD davası’nda ‘dolandırıcılığını merkezinde’ bulunduğunu söylediği Halkbank, “Yaptırımlara konu işlemlerde yaptırımların aşılması amacına yönelik sistematik ve bilinçli bir ihlal söz konusu olmamıştır” dedi.
ABD’de görülen davada eski Halkbank genel müdür yardımcısı Hakan Atilla tek sanık olarak yargılanırken, eski Halkbank genel müdürü Süleyman Aslan da dava dosyasında sanık olarak yer alıyor. Davaya konu olması ya da tanıklık etmesi muhtemel isimlerin de yer aldığı 359 no’lu ve 17 sayfalık dokümanda de eski ve faal olmak üzere Aslan ve Atilla dışında toplam 12 Halkbank çalışanının ismi geçiyor. Bu isimlerden, bankanın eski uluslararası bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı Levent Balkan da dava dosyasında dokuz sanıktan biri olarak yer alıyor.
Uzun süreli bir hapis cezasıyla karşı karşıyayken savcıyla anlaşarak ‘sanık’ken ‘tanık’ konumuna geçen Rıza Sarraf, dün ilk kez hakim karşısına çıktığı duruşmada, “Dolandırıcılığın merkezinde Halkbank vardı” demişti.
Kendisi gibi birçok başka İran şirketinin de Halkbank’la iş yaptığını kaydeden Sarraf, “Süleyman Aslan yaptırımları da, hangi işlemlerin yaptırımları ihlal edeceğini de çok iyi biliyordu” diye konuşmuştu.
Sarraf, Halkbank’la iş tutabilmek için kendi hesaplarına göre eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’a en az 45 ila 50 milyon avro rüşvet verdiğini de söylemişti.
‘Bilinen dış ticaret uygulamaları kullanıldı’
Halkbank yönetiminin açıklamasında Sarraf’ın açıklamalarıyla ilgili şöyle dendi: “Bankamızca, herhangi bir ülkeyle ilgili olarak mahiyeti belirsiz ve hukuksuz bir ticari işleme taraf olunmamış, kaynağı ve mahiyeti belirsiz transfer işlemi gerçekleştirilmemiştir. İddia edildiği şekilde yaptırımlara konu işlemlerde yaptırımların aşılması amacına yönelik sistematik ve bilinçli bir ihlal söz konusu olmayıp yasaklı tarafların ve malların ihracına aracılık edilmemiştir.”
Bankanın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda paylaştığı yazılı açıklamasının tam metni şu şekilde:
“Bankamız tüm iş ve işlemlerinde ulusal ve uluslararası düzenlemelere her zaman tam bir şekilde uymakta, paydaşlarının, iş ortaklarının ve mevduat sahiplerinin haklarının korunması için tüm tedbirleri almaktadır.
Bankamız tarafından, bankacılık hizmetleri sunulurken mevcut düzenlemeler ve diğer tüm bankalarca bilinen ve izlenen dış ticaret uygulamaları dışında herhangi bir mekanizma, yöntem veya sistem kullanılmamaktadır. Yapılan dış ticaret işlemleri ve para transferleri açık, şeffaf ve sistem üzerinde ilgili otoritelerce izlenebilir durumdadır.
Bankamızın tüm iş ve işlemleri, ulusal ve uluslararası bağımsız denetim kuruluşlarınca düzenli olarak denetlenmektedir. İlgili döneme ilişkin yapılan denetimlerde dış ticaret işlemleri de dahil bankacılık hizmetlerimizin yerine getirilmesinde uluslararası bankacılık düzenlemelerine ve kurallarına aykırılık tespit edilmemiştir.
Bankamızca, herhangi bir ülkeyle ilgili olarak mahiyeti belirsiz ve hukuksuz bir ticari işleme taraf olunmamış, kaynağı ve mahiyeti belirsiz transfer işlemi gerçekleştirilmemiştir. İddia edildiği şekilde yaptırımlara konu işlemlerde yaptırımların aşılması amacına yönelik sistematik ve bilinçli bir ihlal söz konusu olmayıp yasaklı tarafların ve malların ihracına aracılık edilmemiştir.”