Darbe girişiminin ardından NATO’da görevli bir Türk subayının ABD’ye iltica başvurusunda bulunduğu belirtildi.

Fotoğraf: Reuters
Reuters’ın ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre söz konusu subay NATO’nun ABD’deki Müttefik Dönüşüm Komutanlığı’nda görevli.
Tümamiral Zeki Mustafa Uğurlu’nun adı geçiyor

Fotoğraf: DHA
Yetkililer, bu subayın ismi ve rütbesi hakkında da bir açıklama yapmazken, Reuters’in haberinde Türkiye’nin Washington’daki büyükelçiliğinde görevli bir yetkili, Tümamiral Zeki Mustafa Uğurlu’nun ismini verdi.
İsmini vermek istemeyen yetkili, “22 Temmuz’da rütbelerini ve kimliğini bıraktı ve sonra kendisinden kimse haber alamadı” diye konuştu.
İltica başvurusu hakkında bilgi sahibi olmadığını belirten yetkili, daha alt rütbeli iki askerin de ABD’den Türkiye’ye çağrıldığını belirterek, “Haklarında gözaltı kararı yok. Biri döndü, diğeri de kısa süre sonra dönecek” dedi.
AA ise ABD’ye iltica başvurusunda bulunan ismin Uğurlu olduğunu öne sürdü.
Gözaltı ve ihraç kararı
15 Temmuz’daki darbe girişiminden çok kısa süre önce İzmir’deki gizli bilgi ve belge bulundurma davası soruşturmasında sahte delil üretilmesi suçuna karıştığı ve fişleme yaptığı suçlamasıyla Uğurlu hakkında gözaltı kararı verilmişti.
28 Temmuz’da yapılan Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) Uğurlu hakkında ihraç kararı verilmişti.