Tiyatrocu Levent Üzümcü ev hapsi almasına neden olan ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasının ‘Kanuni Sultan Süleyman şakası nedeniyle ceza alan komedyen’ haberine yaptığı yorum nedeniyle yönetildiğini duyurdu.

Komedyen Tuba Ulu hakkında Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’la ilgili şakası nedeniyle 14 Temmuz’da beş ay hapis cezası verildi.
BirGün gazetesinin konuyla ilgili haberini X’te alıntılayan Üzümcü şöyle demişti:
“Bunlar olurken, buz gibi kara para aklama olayında adı -kim bilir nasıl- geçen kimseyi ifade tutanağa geçirmiyorlar… aynını ben de yaşadım, ifade verirken başlarına bela olacak isimleri mahkeme tutanaklarına yazmıyorlar! Ülke diye yaşıyoruz çomar sahiplerinin sirkinde!”
16 Temmuz’da ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlaması yöneltilen Üzümcü gözaltına alınmış, aynı gün ev hapsi şartıyla serbest bırakılmıştı. Tiyatrocu durumu X’teki paylaşımında şöyle anlattı:
* Herkese Merhaba, geçtiğimiz perşembe gününün ilk saatlerinde, yaşadığım bölgeden sorumlu jandarma birliği tarafından, BirGün gazetesinin bir paylaşımında okuduğum, “Kanuni Sultan Süleyman şakası nedeniyle ceza alan komedyen” haberi üstüne yaptığım yorumum gerekçe gösterilerek, “halkı alenen kin ve düşmanlığa teşvik” suçlamasıyla gözaltına alındım.
‘Dört kere sağlık kontrolü yapıldı’
* Cep telefonuma ve kimliğime el konuldu. Cep telefonumun şifresini orada ve o dakikada verdim. Gözaltı işlemlerimin ardından İstanbul Emniyet Md. götürüldüm. İlk alınışım ve serbest bırakılışım arasında bana toplam dört kere sağlık kontrolü yapıldı. Gözaltı sürecim boyunca -bakış dahil- hiçbir kötü muameleye maruz kalmadım.
* “Çağlayan Adalet Sarayında” alınan savcılık ifademde, temmuz ayı boyunca paylaştığım tüm sosyal medya mesajlarım önüme bir klasör halinde konuldu ve bunların, bana isnat edilen suçun unsurlarını taşıdığı söylendi. Ailemden aldığım eğitim; mesleğim ve mesleğimin yapılış ve sahneleniş prensipleri nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa teşvik etme” suçu işleme imkânım olmadığını, bu suçlamayı reddettiğimi ve mümkünse suçlamalarına başka bir kulp bulmalarını rica ettim.
* Ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine gönderildim. Kısa süren yargılanmam ardından, yurt dışı çıkış yasağı ve ev hapsi cezasına çarptırıldım. Bilgisayar kullanmadığım ve cep telefonuma el konulduğu için sonrasında haliyle kimselerle iletişim kuramadım.
‘Paylaşımlarım X hesabımda durmaktadır, duracaktır’
* Arayanlara, soranlarla çok teşekkür ederim. İstemeden sebep olduğum, aile büyüklerimin akan gözyaşları ve iç sıkıntıları dışında hiçbir üzüntüm yoktur.
* Tüm paylaşımlarım istisnasız X hesabımda durmaktadır, duracaktır, yenileri paylaşılacaktır, dolayısıyla susmam ve susturulmam mümkün değildir. Evlâtlarımız ve ülkemiz için aydınlık bir gelecek talebi hapsedilemez. Sevgilerimle.
Herkese Merhaba, geçtiğimiz perşembe gününün ilk saatlerinde, yaşadığım bölgeden sorumlu jandarma birliği tarafından, BirGün gazetesinin bir paylaşımında okuduğum, "Kanuni Sultan Süleyman şakası nedeniyle ceza alan komedyen" haberi üstüne yaptığım yorumum gerekçe gösterilerek,…
— Levent Üzümcü (@LeventUzumcu) July 21, 2026