• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Kırmızı ette AB’ye uyum: Yağ oranına göre altı kategoride fiyatlama yapılacak

23/02/2019 16:57


Kırmızı etin kas dokusu, yağ miktarı ve hayvanın yaşı gibi kriterlere göre sınıflandırılması ve pazar fiyatının da buna göre belirlenmesi sağlanacak.

Fotoğraf: Reuters

AA’nın haberine göre, karkas ette kaliteye göre sınıflandırma yapılmasına yönelik düzenlemenin ayrıntıları belli oldu.


Avrupa Birliği’ne (AB) uyum amacıyla yapılacak düzenlemeyle sığır karkas etleri, sekiz aylıktan başlamak üzere hayvanın yaşına göre A, B, C, D, E ve Z olmak üzere altı kategoriye ayrılacak.

Sığır karkas etleri, hayvanın kas yapısı ile yağ miktarına göre de sınıflandırmaya tabi tutulacak.

Sınıflandırmaya göre fiyatlama

Karkas etler, kas yapısına göre S (en üst), E (mükemmel), U (çok iyi), R (iyi), O (orta-vasat), P (kötü) gibi harflerle sınıflandırılacak. Yağ dokusuna ilişkin sınıflandırma ise 1 (düşük), 2 (zayıf), 3 (ortalama), 4 (yüksek), 5 (çok yüksek) gibi rakamlara göre yapılacak.

Yapılacak sınıflandırma ölçütüne göre karkas etin pazar fiyatı belirlenecek. Hayvanın pazar fiyatı, tedarikçiye ödenen katma değer vergisi dahil net fiyat olacak. Bu fiyat, karkas için her 100 kilogram başına ifade edilecek. Fiyatlamanın, hayvanın yaşına göre belirlenen altı kategoriyle kas yapısı ve yağ örtüsüne göre yapılan sınıflamayla ilişkisi olacak. Örneğin, karkas et için A (12-24 aylık erkek hayvan karkası) kategorisi ve U2 (Kas yapısı çok iyi-yağ örtüsü zayıf) sınıflaması şeklinde tanımlama yapılabilecek.

Fiyatlar haftalık olarak kaydedilecek ve yetkili mercilere bildirilecek. Yetkili merciler de her bir sınıf için ortalama bölgesel fiyatı belirleyecek. Bölgesel fiyatlara göre her bir sınıf için ulusal başlangıç fiyatı da hesaplanabilecek.

Uzman sınıflandırıcılar

Onaylı kesimhaneler, sekiz ay ve üzeri yaştaki sığırlardan elde edilen tüm karkasların, uygun şekilde sınıflandırılması ve tanımlanmasını sağlamak üzere tedbir alacak. Sınıflandırmalar, kesimhanede yapılacak ancak yıllık ortalama 150 baş ve altında sığır kesen kesimhanelerin sınıflandırma yapma zorunluluğu olmayacak. Sınıflandırma işlemi, hayvanın kesiminden itibaren en geç bir saat içinde yapılacak.

Karkas etlerinin sınıflandırılması işaret yoluyla tanımlanacak. İşaretleme, okunabilir, silinmez, toksik olmayan, ısıya ve suya dayanıklı, gıda kodeksine uygun renklendirici kullanılarak, karkasın dış yüzü damgalanarak yapılacak. İşaretleme, kesimhane onay numarası, kesim tarihi, karkas ağırlığı gibi bilgilerin yer aldığı etiketleme yoluyla da gerçekleştirilebilecek.

Sınıflandırma sonuçları, kesim yaptıran gerçek ve tüzel kişilere yazılı veya elektronik olarak bildirilecek. Sınıflandırma işlemi, bu iş için yeterlilikleri sertifikalandırılmış uzman sınıflandırıcılar tarafından yapılacak.

İhtiyaçtan fazla alınmış: Depolarda biriken 20 bin ton ithal et Arap ülkelerine satılacak

‘Et yerine balık yiyin’ demişti: Bakana göre bir sene et ithalatına ihtiyaç yok

‘Az et yiyin’ diyen bakan, bu kez görevini hatırladı: Ucuz et sosyal sorumluluk

Bakandan kırmızı et sorununa çözüm: Az yiyin

Filed Under: Aktüel

SON HABERLER

Altın Portakal için başvurular sona erdi: Toplam 548 eser

Bu yıl 1-8 Ekim'de yapılacak Antalya Altın Portakal Film Festivali … Devamı...

Suçlamalarla gündem olan oyuncu Ezra Miller: Özür dilerim, tedaviye başladım

Hakkında hırsızlık, taciz gibi çeşitli suçlamalar bulunan ABD'li oyuncu … Devamı...

Eski polis şefi: Peker’in bazı iddialarını doğrularım

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün … Devamı...

Suudi akademisyene ‘Twitter’ cezası: 34 yıl hapse mahkum edildi

Suudi Arabistan'da bir kadın, 'Twitter hesabı bulunduğu, aktivist ve … Devamı...

Oder Nehri’nden 100 ton ölü balık çıkarıldı

Polonya'nın Oder Nehri'ndeki toplu balık ölümlerinin nedeni … Devamı...

TEİAŞ’ta ‘içkili fotoğraf’ nedeniyle sürgün iddiası

Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. (TEİAŞ) Güvenlik Şefi Dilaver’in eşiyle … Devamı...

Britanya’da yıllık enflasyon yüzde 10,1’le son 40 yılın zirvesinde

Britanya'da tüketici fiyatları temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre … Devamı...

Camiden ‘operasyon’ anonsuna soruşturma: Soylu’ya göre ‘maksadını aştı’

Gaziantep’in Karkamış ilçesindeki bazı camilerde, “Birazdan Türk ordusu … Devamı...

Elazığ’da 4 büyüklüğünde deprem

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Elazığ’ın Kovancılar … Devamı...

Biden ‘enflasyonu düşürme’ yasasını imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden, enflasyonun düşürülmesine yönelik kapsamlı … Devamı...

DP’den adaylığına itiraz dilekçesi verilen Kocamaz: Oyun üstüne oyun tezgahlanıyor
Demirtaş’tan AİHM’e ‘karar düzeltme’ başvurusu

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1751 gündür hapiste

YAZARLAR

Yazanın okuyana sorumluluğu ve yazıdaki kamusal yarar

Murat Sevinç

İYİ Parti ülkenin sorunlarını çözebilir mi?

Levent Gültekin

Diziler ‘tespitkolik’ yapıyor: Başkasının doldurduğu sığ havuzda çırpınmak

Zeynep Güven Ünlü

Street Fighter’la dış politikanın ne alakası var?

Bahadır Kaynak

Muhalefet yönetmeye hazır mı?

İhsan Dağı

İstanbul Belediyesi’nden ‘de’ atılan KHK’liler

Murat Sevinç

Her ulusalcı bir gün mutlaka reisçi olacak!

Dağhan Irak

GÜNÜN 11’İ

Ayşen Uysal: Kuşaktan kuşağa aktarılan kin ve şiddet

Murat Muratoğlu: Venezuela da aynı yollardan geçti; enflasyon yüzde 10 binlere çıktı

Şenol Kaluç: 614 bin öğretmeni ‘UZMAN’ yapınca eğitim uçacak sanıyoruz

Alaattin Aktaş: Dipten gelen dalga çok güçlü

İhsan Çaralan: AKP’de ruhsuz bir kutlama!

Barış Doster: Türkiye Esad’ı fazla hafife aldı

Abdurrahman Yıldırım: Konut fiyatları bundan sonra füze gibi yükselmeyecek

Ömer Faruk Çolak: Dünya ekonomisi 1980’lere döndü

Deniz Zeyrek: Dış politikada bu bedelleri niye ödedik?

Bülent Usta: Yeni bir bakış açısına ihtiyacımız var

Akif Beki: ‘Türk tipi ekonomi modeli’ neden, boş lahmacun sonuçtur

Ayçiçeği tarlalarında hasat mesaisi başladı

Ben Affleck ve Jennifer Lopez üç gün süren düğün yapacakmış

Avustralya’nın en ünlü erkek striptizcisi kadınların en çok sorduğu soruyu yanıtladı

Ryan Reynolds ve Rob McElhenney beyin kanseri küçük kız için bağış yaptı

99 yaşında 100’üncü torununu kucağına aldı

Havaya ateş açılmasın diye köpük sıktılar

‘Küçük Kızıl’ın doğumu umut oldu

Anzer balında sağım mesaisi bir hafta sürecek

Bursa’da zifte bulanmış kedi yavruları kurtarıldı

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi