Kamboçya, Tayland’la sınır çatışmasında ateşkese katkısı nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump’ı resmi olarak Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi.

Kamboçya Enformasyon Bakanlığı’nın açıklamasına göre Kamboçya Başbakanı Hun Manet, Trump’ı Barış Ödülü’ne aday gösteren resmi mektubu Norveç Nobel Komitesi’ne sundu.
Mektupta Manet’in, Trump’ı dünya barışının sağlanmasına katkıları nedeniyle ödüle aday göstermekten büyük onur duyduğu belirtildi.
Bu adaylığın aynı zamanda Kamboçya halkının, Trump’ın iki ülke arasındaki sınır çatışmalarını sonlandırmadaki rolüne duyduğu içten minnettarlığın bir göstergesi olduğu söylendi.
ABD başkanının ‘vizyoner ve yenilikçi diplomasisiyle’ muhtemel bir çatışmayı engellediği vurgulandı.
Ayrıca Trump’ın dünyanın gergin bölgelerindeki tansiyonu düşürme konusundaki istikrarlı çabalarının Nobel’in ‘uluslararası kardeşliğe ve barışın ilerlemesine olağanüstü katkılarda bulunanları onurlandırma’ vizyonuyla örtüştüğü ifade edildi.
Pakistan da Hindistan’la son krizde üstlendiği ‘diplomatik rol ve liderlik’ nedeniyle Trump’ı 2026 Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermişti.