• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Dünya genelinde Gülen Cemaati'yle bağlantılı 208 okul var, birçoğu açık

23/09/2016 11:33

 

Gülen Cemaati’yle bağlantılı Türkiye’de 1032 okul ve 15 üniversite, dünya genelinde ise 208 okul ve bir üniversite tespit edildi.

Fotoğraf: YouTube

Fotoğraf: YouTube


BBC Türkçe’nin derlediği bilgilere göre dünya genelinde Gülen Cemaati’yle bağlantılı okulların birçoğu eğitime devam ediyor.

Bu okullar kendilerini laik, hoşgörü ve dinler arası diyalogu teşvik eden kurumlar olarak tanımlıyor.

Türkiye genelinde bulunan  ilk, orta ve lise düzeyindeki okullarda 135 bin öğrenci bulunuyordu. Üniversitelerde ise 65 bin öğrenciye eğitim veriyordu. Halihazırda bu okulların tamamı kapatıldı. Öğrenciler ise başka okul ve üniversitelere kaydırıldı.

Hollanda’da Cemaat bağlantılı 11 okul bulunurken, bunlardan hiçbiri kapatılmış değil.

Almanya’da bulunan 14 okulun tamamı açık. Türk yetkililer okulların incelenmesini talep ediyor.

Nijerya’da 17 okul ve bir üniversitede yüzde 17’si burslu 4 bin 700 öğrenci bulunuyor. Ancak Türkiye’nin talebine rağmen okulların tamamı açık. Ayrıca okullar isimlerindeki Türkiye atıflarını kaldırdı.

Tanzanya’da 10 okul bulunurken, okulların kapatılıp kapatılmadığıyla ilgili bir bilgi bulunmuyor.

Kenya’da Cemaat’le ilişkili yedi okulda 2 bin öğrenci okuyor. Türkiye kapatılmaları çağrısı yapmasına karşın okulların tamamı açık.

Somali’deki üç okulda 1000 öğrenci bulunuyordu ancak okulların tamamı kapatıldı ve Türk öğretmenler geri gönderildi. Şimdi okulların yeni bir yönetim altında Somalili öğretmenlerle eğitime devam ettikleri belirtildi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde aralarında ilk ve orta dereceli okullarla bir üniversitenin de bulunduğu toplam 37 eğitim kurumunda 40 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’nin talebi üzerine okulların yönetimlerinin tamamı değiştirildi.

Azerbaycan’da Cemaat bağlantılı 11 okul, bir de üniversite bulunuyor. Ancak okullar 2014’te milli eğitim bakanlığının kontrolüne geçmişti. Kapatılan üniversite de temmuz ayında yeni bir yönetim altında yeniden faaliyete başladı.

Kırgızistan’da bulunan 21 okulda 12 bin 500 öğrenci eğitim görüyor. Kırgızistan hükümeti Türkiye’nin okulların kapatılması talebini reddetti.

Tacikistan’da bulunan altı okul hükümet tarafından devralındı ve isimleri değiştirildi.

Afganistan’da bulunan 20 okulda yüzde 30’u burslu 8 bin öğrenci eğitim görüyor. Ancak okullar hala açık.

Pakistan’daki 28 okulda yüzde 25’i burslu 11 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’nin okulların kapatılması çağrısının ardından 23 Türk öğretmen görevlerinden alındı.

Kamboçya’da bulunan üç okul ve bir üniversite Türkiye’nin talebine karşın açık.

Tayland’da Cemaat bağlantılı dört okulda 2 bin öğrenci eğitim görüyor. Okullar açık.

Endonezya’daki dokuz okulda 2 bin öğrenci bulunuyor. Türkiye’nin kapatılmaları çağrısına karşın okullar hala açık.

Rusya’da Gülen Cemaati bağlantılı yedi okul bulunuyor. Tataristan’daki okullar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Ülke genelinde 43 okul 2008’de kapatıldı.

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Trump'tan Çin'e ek yüzde 100 gümrük vergisi

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Kasım itibarıyla ABD’nin Çin’den ek yüzde 100 gümrük vergisi alacağını duyurdu.

Sağanak yağış bekleniyor: Meteoroloji'den altı il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), altı ili sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklentisiyle sarı kodla uyardı.

Fransa'da geçen hafta istifa eden Lecornu yeniden başbakanlığa atandı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hafta başında görevinden istifa eden Sébastien Lecornu’yü tekrar başbakan atadı.

Ankara başsavcılığı, Mansur Yavaş hakkında soruşturma izni talep etti

Ankara başsavcılığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş hakkında soruşturma izni talep etti.

Savcılık Serdar Öktem cinayetinde suç örgütlerine işaret etti

Avukat Serdar Öktem 6 Ekim’de Şişli’de suikaste uğradı.

Savcılığın sevk yazısında ‘Gündoğmuşlar’ ve ‘Daltonlar’ adlı suç örgütlerine işaret edildi ve cinayeti ‘Siirtli Naci’ lakaplı Naci Yılmaz’ın finanse ettiğinin değerlendirildiği belirtildi.

CHP, 668 Sayılı KHK'yı AYM'ye taşıdı
Erdoğan: ABD üç gün önce Kobani'ye YPG için iki uçak dolusu silah indirdi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 901 gündür hapiste

YAZARLAR

'Belirsizlik' kullanışlı bir idare yöntemidir, yurttaşı iki dudak arasına hapseder!

Murat Sevinç

Sınıf arkadaşım Furkan Karabay için

Ece Deniz

Bir illüzyon: Çalışırsan başarırsın

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

'İnsan Avı: Usame Bin Ladin': Belgesel mi istihbarat operası mı?

Ayhan Tinin

Edebiyat Müzesi… Şiir Kütüphanesi… Nâzım'ın bavulu küçük İskender'de mi?

C. Hakkı Zariç

Türkiye'nin yeni dili

Mustafa Alp Dağıstanlı

Sürtünmesiz dünya

Göksun Yazıcı

GÜNÜN 11’İ

Deniz Zeyrek: İlaçları depolarda bekletiyorlar; kur güncellemesinden sonra yeni fiyatlarla piyasaya sürülecekmiş

Kemal Okuyan: Gazze'dekiler soluk alsın, yaşasın çocuklar

Metin Yılmaz: Dolar koşmuş, altın uçmuş, fatura zıplamış; bizim maaş hala start çizgisinde

Orhan Uğuroğlu: Bir dönem cezaevindeki Cumhurbaşkanı'nı yalnız bırakmayan Kocabıyık, bugün aynı kişiyi eleştirdiği için cezaevinde

Didem Eryar Ünlü: Enerji dönüşümü sadece teknolojik bir süreç değil, aynı zamanda bir zihniyet devrimi

Ahmet Yaşaroğlu: Kitlelerle partiler arasındaki geleneksel ilişkiler çözülmektedir

Korkut Boratav: 'Çin modelinin' ABD için bile bir alternatif olarak tartışılması şaşırtıcı olmamalıdır

Mehmet Y. Yılmaz: Türk adaleti, Kocabıyık'ın 'dost uyarısı' sayılması gereken eleştirilerinden 'hakaret' çıkarmış

Tuğrul Eryılmaz: İlber Ortaylı'yı 'Ben de Getir'e geçtim' diye Getir reklamında görünce bütün planlarım bozuldu

Abdulkadir Selvi: Trump'ın barış planında en büyük pay Erdoğan'ın; Biden bu da sana ders olsun

Esfender Korkmaz: Bizim sorunumuz, ekonomi yönetiminin olmamasıdır

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×