Bekir Tamer Gökalp: Küresel ekonomi artık yalnızca bü­yüme oranlarını ko­nuşmuyor

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Küresel ekonomi artık yalnızca bü­yüme oranlarını ko­nuşmuyor. Asıl tartış­ma, büyümenin nere­de üretildiği ve hangi finansman modeliyle sürdürüldüğü üzerine yoğunlaşıyor. 

Merkez bankaları son yıllar­da dolar rezervlerini azaltırken altın alımlarını artırıyor. Altın artık yalnızca yatırım aracı de­ğil, jeopolitik teminat işlevi gö­rüyor. GSYİH’nın ölçüldüğü para bi­rimi ile rezerv varlık arasında­ki ilişki değişmeye başladığında sistem dönüşür. Yeni sistemin sorusu şu: Büyüme hangi para birimiyle finanse edilecek?

Küresel GSYİH’nın gerçek motoru enerjidir. Üretim, ener­ji olmadan gerçekleşmez. Enerji arzının BRICS ekse­ninde yoğunlaşması, üretim gü­cünün yön değiştirmesi anlamı­na gelir.

Bu yeni dönemde: Küreselleşme yerini blok­laşmaya bırakıyor. Rezerv para sorgulanıyor. Emtia teminatı güçleniyor. Borçla büyüme modeli test ediliyor.

Küresel GSYİH büyüyor ola­bilir. Ancak büyümenin ağırlık merkezi değişiyor. Bu bir kriz değil; bu bir güç transferi süre­cidir.

Bekir Tamer Gökalp’in yazısı