• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Ankara Barosu: Barolar 'sessiz' meslek örgütleri haline getirilmek isteniyor

08/05/2020 13:55

Ankara Barosu yönetimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın barolarda seçim sistemini değiştirmek için başlattığı çalışmaları eleştiren bir açıklama yayınlayarak, “Barolar ‘sessiz’ meslek örgütleri haline getirilmek isteniyor” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: DHA

Baro ve meslek odalarında yönetim seçimlerinde değişiklik yapılması, Ankara Barosu’nun Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ bireyleri hedef alan açıklamasına yönelik sert eleştirilerinden sonra gündeme gelmişti.


Baro yönetimi Erbaş’ı eşcinsellere karşı nefret söylemi üretmekle suçlamış, Erbaş’ın yanında duran hükümet kanadıysa baro yönetimine benzer bir eleştiri getirerek, baronun açıklamasını İslamofobi çerçevesinde değerlendirmişti.

Bu tartışmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, barolarda seçim sisteminin değişmesi gerektiğini savunup hukukçu kurmaylarına bu yönde çalışma başlatması talimatı vermişti. Kulis haberlerinde Ankara, İstanbul, İzmir gibi üye sayısı fazla olan illerde alternatif barolar kurulmasının değerlendirildiği bildirilmişti.

‘Korkmadan devam’

Ankara Barosu yönetimi bu çalışmalarda zamanlamanın ‘anlamlı’ olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Yasal sorumlulukları nedeniyle barolarca ya da bazı meslek odalarınca hak ihlallerine ve inşa edilmeye çalışılan baskı ortamına karşı çıkıldıktan hemen sonraki zamana denk gelmesi ise son derece anlamlıdır.”

Eşitliğe dönük tüm hukuksuzluklara karşı çıkmaya devam edeceklerini belirten baro yönetimi, hükümetin kendilerini tasfiye etmek için yasa değişikliklerini gündeme getirmesinin şaşırtıcı olmadığını ifade etti.

‘Cübbelerimizin anlamı…’

Ankara Barosu’nun açıklamasının tamamı şöyle:

“Barolar ve bazı meslek odalarının demokrasi geleneğinden çıkartılarak ‘sessiz’ meslek örgütleri haline getirilmesine ilişkin yasa değişikliği tartışmaları son dönemde belli aralıklarla gündeme getirilmektedir. Avukatlar ve meslek örgütleri olan barolar, insan olmanın en temel hak ve koşullarını korumak ve savunmak durumundadır. Var olmalarının ve bağımsızlığının yegane temeli budur. Bu nedenle siyasal iktidarların savunma makamından rahatsızlık duymaları ve onları itibarsızlaştırarak tasfiye etmek için yasa değişikliklerini gündeme getirmeleri şaşırtıcı değildir. Ancak bu isteğin dile getirildiği her zaman diliminin varlık nedeni ve yasal sorumlulukları nedeniyle barolarca ya da bazı meslek odalarınca hak ihlallerine ve inşa edilmeye çalışılan baskı ortamına karşı çıkıldıktan hemen sonraki zamana denk gelmesi ise son derece anlamlıdır.

Meslek örgütümüzün seçim esasını değiştirerek, onu halkın ve avukatların sesi olmaktan çıkarıp siyasal iktidarların kapalı gözleri haline getirmeye çalışan her türlü yasal düzenleme, vatandaşların hak arama özgürlüğüne ve savunma hakkına sınırlama getirme çabasıdır. Bu çabalar, onu düzenleyen baskı düzeninin ömrü kadar sürecektir, ama avukatlık mesleği boyun eğmeyi inatla reddeden bir meslek olarak her zaman var olacaktır.

Barolar ve avukatlar, hak savunucusu olan bireyin ve halkın yanındadır. Uygulayıcısının ve uygulayanın kimliğinden bağımsız olarak baskı, haksızlık ve hukuksuzluklara karşı koymak, onurlu mesleğimizin geçmişinden getirdiğimiz ve gelecek nesillere bırakacağımız mirasımızdır. Avukatlık mesleğinin tarihi, icra edilirken giyilmek zorunda olan cübbesindeki simgeleri ve mesleğimizi var eden tüm bileşenler; insan onuruna, özgürlüğe ve eşitliğe dönük tüm hukuksuzluklara her türlü ahval ve şerait altında korkmadan karşı çıkmayı gerektirir. Var olduğumuz müddetçe önünde düğme ve ilik olmayan cübbelerimizin anlamını unutmayacağımıza ve mesleğimize başlarken ettiğimiz yeminden dönmeyeceğimize dair halkımıza söz veriyoruz.

Saygılarımızla”

Diyanet’in LGBTİ hutbesine Hollanda’dan tepki: Nefreti körüklüyor

Diyanet işleri başkanı: Milletimizin büyük desteği sorumluluğumuzu daha da artırdı

Alman siyasilerden ‘Diyanet’ tepkisi: Buradaki temsilcileri değerlerimize uymalı

Diyanet ‘öyle’ derken Sağlık Bakanlığı’nın HIV istatistikleri ne söylüyor?

Ankara’dan sonra Diyarbakır Barosu’na da ‘Diyanet’ soruşturması

Diyanet başkanını eleştiren Ankara Barosu yöneticilerine soruşturma

Barodan Diyanet başkanının homofobik söylemine tepki: Kadın yakmaya davet etmesi şaşırtmaz

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Sağanak bekleniyor: Meteoroloji'den sekiz il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) sağanak ve gök gürültülü sağanak beklentisiyle sekiz ili sarı ve turuncu kodla uyardı.

Hadise: Tertemiz olduğumu bildiğim için operasyon zoruma gitti

Şarkıcı Hadise Açıkgöz, bu sabah İstanbul Başsavcılığı’nın uyuşturucu soruşturması kapsamındaki operasyonda alınmasıyla ilgili “Bu konuda tertemiz olduğumu bildiğim için bugün zoruma gitti. Ağırıma gitti” dedi.

Suç örgütü lideri Necati Arabacı tutuklandı

İzmir’de gözaltına alınan organize suç örgütü elebaşı Coşkun Necati Arabacı tutuklandı.

Marmaray: Valiz ücreti yok

Metro İstanbul’un birden fazla valize ücret alınacağını açıklamasının ardından Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından işletilen Marmaray’dan açıklama geldi: “Valiz ücreti ödemek yok!”

Espresso Lab CHP'nin boykot listesinden çıkarıldı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kahve zinciri Espresso Lab’in partisinin kurumsal boykot listesinden çıkarıldığını duyurdu.

Reuters: Lira kusursuz fırtınada ilerliyor; ekonomi üst üste iki defa küçülebilir
İBB bilim kurulu: AVM, berberlerin açılması için erken, ligin başlaması endişe verici

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 899 gündür hapiste

YAZARLAR

Sınıf arkadaşım Furkan Karabay için

Ece Deniz

Bir illüzyon: Çalışırsan başarırsın

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

'İnsan Avı: Usame Bin Ladin': Belgesel mi istihbarat operası mı?

Ayhan Tinin

Edebiyat Müzesi… Şiir Kütüphanesi… Nâzım'ın bavulu küçük İskender'de mi?

C. Hakkı Zariç

Türkiye'nin yeni dili

Mustafa Alp Dağıstanlı

Sürtünmesiz dünya

Göksun Yazıcı

'Av'ını kaybetse de muhabbeti bâki tutanların mekânı 

Behzat Şahin

GÜNÜN 11’İ

Sefer Levent: 'Oğluna Boğaz'da düğün yapan firma sahibi iki ay sonra konkordato ilan etti'

Özge Güneş: TOKİ'nin yeni Kiralık Konut Projesi

Çiğdem Toker: Özel Bahçeli'ye ilk kez bu kadar açıktan bir üslupla sert çıktı

Elif Çakır: Suikast, Serdar Öktem için de devlet için de sürpriz, beklenmedik bir durum değilmiş

Fatmagül Berktay: Türkiye'de artık mahkumun eylemiyle cezası arasında kavramsal bağ kalmamış durumda

Kansu Yıldırım: Bir F-35 savaş uçağı 410 kilogramın üzerinde nadir toprak elementi içerir

Nuray Babacan: TBMM kararıyla da olsa seçimin öne seçilmesi engellenecek mi?

Yılmaz Özdil: Büyükşehirlerde kullanmak üzere köylerden bile 14 yaşında 15 yaşında tetikçi/torbacı topluyorlar

Fatih Yaşlı: CHP'nin tasfiyesi ya da zayıflatılması MHP'nin tarihsel hedefi

Atılım Murat: Altın fiyatındaki sert yükseliş hareketlerinde, madencilik hisseleri genelde geride kalır

Ataol Behramoğlu: Grup Yorum 2025 yılında kırk yaşına basmış oluyor…

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×