Türklerin de katkısıyla: AB 'parayla vatandaşlık'tan 25 milyar avro kazandı

Avrupa Birliği (AB) devletleri kısaca ‘altın vize / altın pasaport’ olarak adlandırılan, üçüncü ülkelerin zenginlerine para karşılığı vatandaşlık satma sistemi sayesinde son 10 yılda 25 milyar avro (yaklaşık 158 milyar TL) gelir elde etti.

Fotoğraf: Reuters

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre AB ülkeleri son 10 yıl içinde yüksek miktarda para karşılığı 6 bin kişiye vatandaşlık, yaklaşık 100 bin kişiye ise oturum izni verdi.

Taşınmaz mülk satışı veya yatırım karşılığı uygulanan altın vize (ikamet) / altın pasaport (vatandaşlık) sistemine en çok başvurulan ülkeler sırasıyla İspanya, Macaristan, Letonya, Portekiz, Birleşik Krallık, Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Malta.

Yasal zeminli sistem sayesinde İspanya yılda yaklaşık 1 milyar avro gelir elde ediyor.

Sabancılar Malta vatandaşlığı almıştı

Fotoğraf (Arşiv): Reuters

İspanya’yı sırasıyla Kıbrıs (914 milyon), Portekiz (670 milyon) ve Birleşik Krallık (498 milyon), Macaristan (434 milyon), Yunanistan (250 milyon), Malta (205 milyon) ve Letonya (180 milyon) izliyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 2013 yılından bu yana pasaport pazarlayarak 4 milyar 800 milyon avro gelir kaydettiği belirtildi.

İstatistiklere göre, Yunanistan 308, Portekiz 236, Macaristan da 74 Türk uyrukluya para karşılığı vatandaşlık veya oturum izni verdi.

Malta eleştiriliyor

AB üyesi olduğu 2004 yılından bu yana çok sayıda üçüncü ülke vatandaşına saydam olmayan şartlarda vatandaşlık veya oturum hakkı tanıdığı belirtilen Malta hakkında yeterli veri mevcut değil.

Malta bu nedenle özellikle Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından eleştiriliyor.

2017 yılında cinayete kurban giden Maltalı gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın üzerinde çalıştığı dosyalardan biri de Malta hükümetinin altın vize politikasıydı.

Geçtiğimiz günlerde aralarında Sabancı ailesinin bireylerinin de olduğu Türkiye’nin sayılı zenginlerinin de Malta vatandaşlığına geçtiği ortaya çıkmıştı.

Türkiye’nin zenginleri çözümü buldu: Malta vatandaşlığına geçen geçene

New York Times, Türkiye’den göçü inceledi: Yıkım öncesi ülkelerde görülen durum

Yüzde 42,5’lik artış: 2017’de 253 bin 640 kişi Türkiye’yi terk etti

NYT: 2017’de dolar milyonerlerinin yüzde 12’si Türkiye’yi Erdoğan yüzünden terk etti