Özdemir Sabancı suikasti davasında yargılanan DHKP-C üyesi İsmail Akkol’a ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.

Akkol, geçen şubat ayında Aydın’ın Söke ilçesinde yakalanmış, sonra da tutuklanmıştı.
Davanın bugün İstanbul 18’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 11’nci duruşmasında karar çıktı.
Akkol’a, ‘anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak’tan ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.
‘Sabancı ne ilk ne de son’
Duruşmaya tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) katılan Akkol, 15 aydır tecritte tutulduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Sabancı bu toprakların ne ilk öleni oldu, ne de son öleni olacak. ‘Beraatimi talep ediyorum’ desem, önünüzdeki delillere bakıp beraatin mümkün olduğunu söyleseniz de vermeyeceksiniz. Çünkü açığa alınırsınız. Tahliye edenleri görevden alıyorlar. Delil durumuna bakarsanız beraat kararı verilmesi gerektiğini göreceksiniz. Sadece beraatimi talep ediyorum.”
Akkol’un avukatı Özgür Yılmaz şöyle konuştu: “Polis gelir insan öldürür, iyi halden indirim alır. Tecavüzcüye, çocuk sapığına iyi hal uygulanır ama devrimcilere uygulanmaz. Mahkeme hiçbir şey yapamasa da indirim uygulamasını talep ediyorum.”
Mahkeme, sanığın cezasında indirime gitmedi.
Ne olmuştu?
Özdemir Sabancı, 9 Ocak 1996’da DHKP/C militanları Fehriye Erdal, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar tarafından Sabancı Merkezi’nde Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’yle birlikte öldürülmüştü.
Fehriye Erdal Belçika’ya sığınırken Mustafa Duyar yakalanmış, ancak 15 Şubat 1999 tarihinde Afyon Cezaevi’nde tabancayla vurularak öldürülmüştü.
Mahkeme, bugünkü duruşmada sanık Fehriye Erdal’ın henüz yakalanamamış olması nedeniyle dosyasının da ayrılmasına karar verdi.