Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Irak’ın eski başbakanı Nuri el Maliki’nin yeniden başbakan olması halinde bağımsızlık ilan edeceklerini duyurdu.

Britanya’nın başkenti Londra’da Arapça yayın yapan El Şark el Ewsat gazetesinin sorularını yanıtlayan Barzani, Irak Başbakanı Haydar el Abadi’nin IŞİD’e karşı yürütülen Musul operasyonunda yenilgiye uğratılmasının hedeflendiğini, bu sayede de Maliki’nin yeniden başbakan yapılmak istendiğini öne sürdü.
Barzani, Maliki’nin yeniden başbakan olması durumunda kimseye danışmadan Kürdistan’ın bağımsızlığını ilan edeceğini vurgularken, “Biz Maliki hükümetinin yönettiği bir Irak’ın içinde kalamayız” dedi.
Barzani, ABD’nin henüz göreve başlayan başkanı Donald Trump ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında iyi bir diyalog kurulacağına ve Washington’ın Kürtlere desteğinin devam edeceğine inandığını da belirtti.