Rusya, dün Rus jetinin düşürülmesinin ardından başlayan krizde iki ülkenin dışişleri bakanlarının bir araya geleceğini yalanladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bir e-mail bilgilendirmesiyle Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun telefonla görüştüğünü, iki liderin ileriki günlerde yüzyüze de bir görüşme için mutabık kaldıklarını duyurmuştu.
Açıklamada, “Görüşmelerinde diplomatik ve askeri kanallar üzerinden konuya ilişkin bilgi paylaşımına karar verildi” denildi.
Ancak bu açıklama Rusya kanadından yalanlandı. Rus haber ajansı Interfax, Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan Lavrov’un Türk mevkidaşı ile buluşmak için anlaşmaya varmadığını duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Interfax’ta yer alan açıklamalarında, “Lavrov, Türk dışişleri bakanıyla telefon görüşmesinde kendine iletilen çok sayıdaki görüşme teklifini kabul etmedi” dedi.
Sputnik’te yer alan habere göre de, Zakharova, ”Buna rağmen Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmenin gerçekleşeceğine dair bir açıklama gelmesi, (Türkiye’nin) ahlakın en temel fikirlerinden ve saygıdan yoksun olduğunu ve Ankara’dan duyduklarımızın doğruluğunu sorgulayabileceğimizi gösteriyor” diye devam etti.
Türkiye ısrarlı: Belgrad’da görüşecekler
Öte yandan Reuters’a göre, Türkiye ikilinin görüşecekleri konusunda ısrarlı. Reuters’a konuşan bir Türk hükümet yetkilisi, dışişleri bakanlarının gelecek hafta 3-4 Aralık’ta Belgrad’da gerçekleştirilecek Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) zirvesinde bir araya geleceklerini söyledi.
Buna göre, Türk yetkili, “Görüşmede her iki bakan da önümüzdeki günlerde Belgrad’ta yapılacak AGİT Dışişleri Bakanları toplantısında biraraya gelebileceklerini teyit ettiler” dedi.
Ancak Lavrov, önceden planlanmış Türkiye ziyaretini iptal etmiş bugünkü açıklamasında da, “Çavuşoğlu’yla az önce görüştüm, bu telefonu daha üst düzey bir yetkiliden ve dün beklerdim” demişti.