Trump, idam mahkumu askerin infazını canlı yayınlamaktan vazgeçti

ABD Başkanı Donald Trump, Nidal Hasan adlı ABD askerinin kurşuna dizilerek infazının ‘canlı yayınlanmayacağını’ açıkladı. 

Fotoğraf: AA

3 Aralık’ta idam edilmesi beklenen eski ordu psikiyatristi Hasan, Kasım 2009’da Texas’taki Fort Hood Üssü’ne düzenlediği saldırıda 13 kişiyi öldürmüş, 32 kişiyi de yaralamıştı.

Askeri jüri, Hasan’ı idama mahkum etmiş, Trump kararı 5 Ekim’de onaylamıştı.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Hasan’ın infazını halkın izleyebileceğini duyurmuştu.

Nidal Hasan. Fotoğraf: Wikipedia

ABD’de son halka açık idam, 1936’da Kentucky eyaletinde beyaz bir kadına tecavüzden suçlu bulunan siyah Rainey Bethea’nın asılmasıydı.

Kurbanların aileleri izleyebilecek

Trump, infazın canlı yayınlanması konusunda çıkan tartışmaların ardından Truth Social hesabından paylaşımında Hasan’ın kurşuna dizilmeyi hak eden bir ‘pislik’ olduğunu yazdı.

80 yaşındaki ABD başkanı, ‘ABD’nin teröristleri nasıl cezalandırdığını tüm dünyanın bilmesini istediğini’ belirtti.

Trump, infazı canlı yayınlamayı ‘pek çok iyi niyetli ve vicdanlı insan’ın uygun bulmayıp izlemeyeceğini belirterek “Hasan, planlandığı gibi kurşuna dizilerek idam edilecek ancak bu olay canlı yayınlanmayacak” dedi.

Açıklamaya göre infazı kurbanların aileleriyse izleyebilecek.

ABD, 80 yıl sonra bir askeri kurşuna dizecek: İnfaz halka açık

80 yıldır ilk: ABD’de bir asker kurşuna dizilecek