İstanbul başsavcılığının ardından Anadolu başsavcılığı da YENİ Parti İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik hakkında soruşturma başlattı.

Anadolu başsavcılığı Çelik’in yanısıra YENİ Parti Üsküdar Kurucu İlçe Başkanı Berk Tütüncü hakkında da soruşturma başlatıldı. Üsküdar Belediyesi’nin üç meclis üyesinin şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada suçlamalar, ‘tehdit’ ve ‘şantaj’.
ANKA’nın haberine göre üç meclis üyesi, dünkü seçimde iradelerinin fesada uğratılması amacıyla tehdit, hakaret ve baskıya maruz kaldıklarını beyan etti. Ajans o meclis üyelerinin adını yazmadı.
İstanbul başsavcılığı da dün (8 Eylül) Çelik’in iddiaları üzerine bir soruşturma başlatmıştı. Bu soruşturmadaysa Çelik’in ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadesi vermesi için hazır edilmesi talimatı verildi.
Ne olmuştu?
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, 29 Temmuz’da ‘rüşvet’, ‘irtikap’ ve ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme’ suçlamalarıyla gözaltına alınmış, 31 Temmuz’da tutuklanmıştı. 1 Ağustos’ta da ‘geçici tedbir’le görevden uzaklaştırıldı.
Belediye dün (8 Eylül) tekrarlanan başkan vekili seçimi yoluyla AKP’ye geçmişti. Öncesindeki (5 Ağustos’ta yapılan) başkan vekili seçimini CHP adayı Sibel Tan Çetinkaya kazansa da mahkeme, AKP’nin itirazı üzerine bunu iptal etmişti.
İptal kararının ardından Üsküdar Belediye Meclis Üyeleri Ahmet Başbaydar, Ayhan Aydın, Hüseyin Kazan ve Tahsin Usta’nın CHP’den istifa ederek AKP’ye katılmıştı.
Özgür Çelik’in iddiaları
Özgür Çelik, dünkü seçimin ardından AKP’ye geçen dört meclis üyesiyle ilgili bazı iddialarda bulunmuştu:
“Üsküdar’daki seçimi AK Parti kazanmadı. Üsküdar seçimi Kartal Adliyesi’nde savcılar ve İstanbul Valisi Davut Gül kazandı.
İlk seçimden sonra tam sekiz meclis üyemiz Kartal Adliyesi’ne davet edildi. Savcılar, onları yargı baskısı altına aldı. Yetmedi iki meclis üyemiz sırf oy kullanamasın diye tutuklandı. Yetmedi dört meclis üyemiz transfer edildi ve bir siyasi partinin rozeti takıldı. Şimdi bu dört transferle ilgili gerçekleri açıklıyoruz.
Bunlardan biri Ahmet Başbaydar. Birinci seçimin üçüncü ve dördüncü turu arasında Sibel Çetinkaya’ya oy vereceğine söz verdiği aşamada ‘Ben AK Parti’ye oy verdim, tekrar vereceğim. Çünkü benim oğlum terör örgütü üyeliğinden ceza aldı. 15 yıldır Türkiye’ye gelemiyor. Adalet Bakanlığı terör örgütünden ceza almış oğlumu getirme sözü verdi’. 40 kişi içindeki kendi ifadesidir bu.
AK Parti, onun yargı kolları ve Adalet Bakanlığı, Üsküdar seçimlerinde bir kişi kendisine oy versin diye 15 yıldır Türkiye’ye dönemeyen bir kişi getirme sözü vermiştir.
İkinci transfer olan kişi Hüseyin Kazan. Üsküdar sokaklarında konuşuluyor, Hüseyin Kazan’ın oğlu birinci seçimden kısa bir süre önce adli bir meseleden cezaevindeydi. Bulunduğu cezaevinden oy vermesi karşılığında şartlı tahliye edildi.
Transfer edilen üçüncü meclis üyesi Ayhan Aydın. Bunu bugün ilk kez açıklıyoruz; Ayhan Aydın rozeti taktıktan kendisine bir telefon açıldı yanımızda. Hoparlöre verildi, Ayhan Aydın hüngür hüngür ağlayarak ‘Savcı beni tutuklamayla tehdit etti. Oğlum, eşim engelli bunlara kim bakacak. Ben tutuklanırsam onlara bakacak kimse kalmaz diye bunlara teslim oldu’ dedi.
Bu uygulamayı yapanlar sizler engelli çocuğu, kadını olan insanı baskıyla, korkuyla teslim aldınız. Siz Üsküdar’da insanlık onurunu ayaklar altına aldınız.
Tahsin Usta. Konuşuyor insanlar 500 bin dolar, 1 milyon dolar. Parayla, makam teklifiyle teslim olduğunu söyleyenler var.
Bu dört meclis üyesi transfer olunca birisinin Afrika’dan kardeşi geldi, bu yanlışı yapmasın diye kendisine ulaşmaya çalıştı. Bu insanlar şehir dışında bir otelde dört gün boyunca kampta tutuldu, başlarına devletimizin, milletimizin polisi dikildi. Yani işin içinde savcılar, İstanbul Valisi Davut Gül, devletin polisleri var. Bu ifadeler de yine sayın Suat Özçağdaş’ın duyduğu Ayhan Aydın isimli kişinin ifadeleridir. ‘Biz bir oteldeyiz. Polis şu anda başımızda bekliyor’ diye.”