Geçtiğimiz aylarda ‘saç örme’ akımına katılan hemşire İkra Avcı, meslekten men edildiğini duyurdu.

Rakka’da Suriye ordusuna mensup olduğu iddia edilen bir kişi, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) üyesi bir kadının kesilmiş saç örgüsün ‘ganimetmiş gibi’ göstermiş, durum, olaya dair video sonrası sosyal medyada ‘kadına destek amacıyla’ kısa sürede akıma dönüşmüştü.
Kocaeli’de bir kamu hastanesinde çalışan İkra Avcı da kampanyaya sosyal medyadan bir videoyla katılmış, paylaşımın ardından hem adli hem de idari soruşturma açılan Avcı görevinden uzaklaştırılmıştı.
‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla dava açılan Avcı, 21 Mayıs’ta beraat etmişti.
Avcı, süren disiplin soruşturması sonucundaysa meslekten ihraç edildi. Gelişmeyi sosyal medyasından “19.08.2026 meslekten atıldım” notuyla duyurdu.
Avcı paylaşımında ayrıca şunları yazdı: “Bir kadın cinayetine sessiz kalmadım. Kadınların öldürülmesine, şiddete ve kadın cinayetlerine tepki göstermek için saçımı ördüm. Bunun bedeli ise benim için mesleğim oldu. Hakkım haram olsun…”
DEM Parti’den göreve iade çağrısı
DEM Parti Kadın Meclisi, Avcı’nın görevine iade edilmesi çağrısıyla şu açıklamayı yaptı:
“İkra Hemşire hakkında verilen bu karar politiktir. Kadın düşmanı çetelerin işlediği suçlar karşısında kadınların dayanışmasını cezalandırmaktır. Kadınların sözünü, dayanışmasını ve itirazını bastırarak barış inşa edilemez. Kadınların şiddete karşı yükselttiği her söz, barış ve demokratik toplumun vazgeçilmez parçasıdır.
Kadınları şiddete karşı susturmaya, sindirmeye dönük bu karar derhal geri çekilmelidir. İkra Avcı görevine dönmelidir. İkra Avcı’nın saçlarına attığı her ilmek kadına karşı şiddetin karşısında kadın dayanışmasını büyütmenin ilmeğidir. Bu dayanışmayı #İkraAvcı’yla büyütmeye devam edeceğiz.”