Küresel yatırım bankası Goldman Sachs Merkez Bankası’nın (MB) 300 baz puan faiz artırabileceğini öne sürdü.

ABD ve İsrail, 28 Şubat’ta İran’a geniş çaplı hava harekatı başlatmış, İran’ın İsrail’e ve ABD üslerine misillemesiyle savaş bölge ülkelerine yayılmıştı. Çoğu ülkenin para birimi değer kaybederken liranın istikrarını koruması dikkat çekmişti.
MB 2 Mart’ta piyasalar açılmadan önce piyasanın dalgalanmasını önlemek için dolar satmaya başladığı öne sürülmüştü. Bloomberg’e göre Türkiye lirayı korumak için 12 milyar dolar (yaklaşık 528,6 milyar lira) sattı.
10 Mart’ta Türk lirası hedging (korunma) maliyeti İran’daki savaşın da etkisiyle yüzde 14,2’ye yükselerek sekiz ayın en yüksek seviyesine çıktı. BloombergHT’nin haberine göre Goldman Sachs analistleri savaşın ya da enerji fiyatlarındaki yüksekliği sürmesi durumunda Türkiye’nin faiz artışına gideceğini öngörüyor.
Analistler politika faizinin gecelik borç verme faiz oranı olan yüzde 40 veya daha üstüne çıkabileceğini düşünüyor. Dün (12 Mart) MB faizi 37 baz puanda sabit tutmuştu.