2026-2027 eğitim öğretim yılı için seçmeli derslerin belirlendiği bu dönem, Kürt çocukları açısından sıradan bir ders tercih sürecinden çok daha fazlasını ifade ediyor. Çünkü bu dönem, Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçelerinde verilen derslerin seçilebildiği nadir zamanlardan biri. İki saatlik bir seçmeli ders gibi görünen bu tercih, aslında bir dilin, bir kültürün ve bir kimliğin okul sıralarında yer bulup bulamayacağına dair önemli bir eşik.
Bugün yalnızca iki saatlik seçmeli bir ders olarak görülen Kürtçe (Kurmancî ve Zazakî), aslında yarının çok daha güçlü, çok daha onurlu bir zemininin ilk adımı. Bir çocuğun ana dilini okulda duyması, okuması ve yazması; kendisini değerli hissetmesinin, özgüven kazanmasının ve bu topluma eşit bir birey olarak katılmasının önünü açar. 4. sınıftan 7. sınıfa kadar bu hakkı olan tüm öğrenciler için bugün yapılan tercih, basit bir ders seçimi değil; dilin yaşaması, kültürün aktarılması ve hafızanın korunması adına atılmış bilinçli bir adım.
Bu nedenle Kürtçe derslerini seçmek, yalnızca bugünü değil, yarını da savunmak demek. Sessiz kalındığında daralan alanlar, talep edildiğinde genişler. Bugün kullanılmayan haklar, yarın tamamen ortadan kalkabilir. Velilerin, öğrencilerin ve eğitimcilerin bu sürece sahip çıkması; Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçeleriyle okul sıralarında var olabilmesi için hayati önemde. Seçmeli de olsa Kürtçe derslerini seçmek; dile, kimliğe, hafızaya ve geleceğe sahip çıkmaktır. Ve tam da bu yüzden, şimdi ses verme, şimdi sahip çıkma zamanı.