ABD'li senatör: Maduro'nun günleri sayılı

ABD’li Senatör Rick Scott, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ülkesini bir an önce terk etmesi gerektiğini vurgulayarak “Günleri sayılı” dedi.

Nicolas Maduro (sağda). Fotoğraf: AA

“Ben Maduro olsaydım hemen şu anda Rusya ya da Çin’e giderdim” Scott, CBS News kanalında yakın zamanda içerden ya da dışarıdan Venezuela’da bir şeyler olacağını tahmin ettiğini belirtti.

Rick Scott. Fotoğraf: ABD Senatosu

Cumhuriyetçi senatör Maduro için “Günleri sayılı” dedi.

ABD’nin işgal planı olup olmadığının sorulması üzerine Scott, bunu beklemediğini, böyle bir şey olursa da çok şaşıracağını söyledi.

‘Küba için de son’

Scott, Maduro’nun iktidardan düşmesinin Küba için de ‘bir son’ olacağını savunara “Amerika, Güney Yarımkürenin bakımını üstlenir” dedi.

Karayipler’de hareketlilik

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce imzaladığı kararnameyle Latin Amerika kökenli uyuşturucu kartelleriyle yerinde mücadele iddiasıyla ordunun daha fazla ve etkin kullanılması talimatını vermişti.

ABD, bu bağlamda ağustos ayı sonlarında Venezuela kıyılarına USS Gravely, USS Jason Dunham ve USS Sampson adlı savaş gemilerini göndermişti.

USS Jason Dunham. Fotoğraf: AA

Maduro da buna karşılık ülkede 4,5 milyon milis gücü seferber ettiğini ve ‘herhangi bir saldırıyı püskürtmeye’ hazır olduğunu duyurmuştu.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, ABD ordusunun Venezuela’da rejim değişikliği operasyonuna hazır olduğunu söylemişti.

ABD, Maduro’nun tutuklanması için ödülü 50 milyon dolara yükseltmişti

Maduro, 2020’de Trump’ın ilk başkanlık döneminde ‘narko-terörizm’ ve ‘kokain ithali işbirliği’yle itham edilmişti.

ABD o dönemde Maduro’nun yakalanması için 15 milyon dolarlık ödül koymuştu. Önce 25 milyon dolara çıkarılan ödül, geçtiğimiz günlerde 50 milyon dolara yükseltilmişti.

Maduro, dünyanın en büyük uyuşturucu baronlarından biri olmakla ve kartellerle iş birliği yaparak ABD’ye fentanil karışımlı kokain sokmakla suçlanıyor.

ABD yönetimi, Maduro’yu on yılı aşkın süredir uyuşturucu kaçakçılığından sorumlu tutulan ‘Cartel de los Soles’in liderli olmakla itham ediyor.

Maduro: Venezuela, son 100 yılın kıtamızdaki en büyük tehdidiyle karşı karşıya

ABD’nin yedi savaş gemisi ve bir denizaltısı Venezuela açıklarına hareket etti 

ABD ödülü artırmıştı: Maduro’yu 4,5 milyon milis ‘koruyacak’

ABD, Maduro’nun tutuklanması için ödülü 50 milyon dolara yükseltti