İzmir'de 8 bin yıllık tilki postlu erkek figürü bulundu

İzmir’de Ulucak Höyüğü’ndeki kazılarda 8 bin yıllık olduğu değerlendirilen tilki postlu erkek figürü bulundu.

Fotoğraflar: AA

Höyükte 1995’te başlayan kazılar, 2009’dan bu yana Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde Prof. Dr. Özlem Çevik başkanlığında sürüyor.

İzmir’in ilk yerleşim yerlerinden biri olan ve 8 bin 850 yıllık geçmişe sahip höyükteki çalışmalarda 9 santimlik kilden yapılmış tilki postlu erkek figürü bulundu.

Kazı başkanı Çevik, Ulucak Höyüğü’nün Neolitik döneme tarihlenen bir yerleşim olduğunu belirtti.

Çevik, bölgenin çiftçi köy yerleşimi olarak 8 bin 500 yıl öncesine tarihlendiğini ve kazılarla birlikte bu tarihin 350 yıl daha geriye gittiğini vurguladı.

Bulunan figürün üslubu ve üzerindeki kostüm detaylarıyla Ulucak’taki diğer örneklerden ayrıldığını belirten araştırmacı, başındaki törensel şapkayı andıran kıyafet unsurunun dikkat çekici olduğunu söyledi.

Roma dönemine ait insan figürlü mezar taşı operasyonda bulundu

İzmir’de tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 1004 tarihi esere el konuldu

Antandros Antik Kenti’nde villadan vaftizhaneye çevrilen Roma yapısı bulundu

Sillyon Antik Kenti kazıları: Roma döneminden dört mezar bulundu