• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Bazı parlak fikirleri duşta bulmamız tesadüf değil

14/07/2024 09:30

Duş alırken, yürürken ya da bulaşık yıkarken aklımıza parlak fikirler gelmesi tesadüf değil. Bilim buna ‘duş etkisi’ diyor.

Görseller: Pexels

‘Duş etkisi’, duş almak, yürümek ya da bulaşık yıkamak gibi alelade işlerin zihinde yaratıcılığı tetiklediği ve sorun çözmeyi kolaylaştırdığını anlatan bir terim.


Duş etkisi‘ni, Virginia Üniversitesi Corcoran Felsefe Bölümü’nde yardımcı doçent Zachary Irving araştırdı. Hatta araştırmaları uluslararası sabun ve kozmetik şirketi Lush’ın ilgisini çekince işbirliğine giriştiler. Irving’in araştırmasına yeni bir boyut katan işbirliğinin amacıysa araştırma teorisini somut deneyime dönüştürmek.

‘Önde gelen, hatta ilk zihin gezgini filozof’ diye anılan Irving, karmaşık bilimsel ve felsefi kavramların günlük yaşamı nasıl etkilediğini inceleyen deneysel filozoflardan. Araştırmalarında zihin gezginliğinin ne olduğunu ve önemini irdeliyor.

Irving, başta, zihin dalgınlığının yanlış tanımlandığını fark etmiş.

“Odaklandıkları şey genelde dikkat dağınıklığıydı. Zihin gezginliği, sorumluluklarla ilgisi olmayan düşünceler diye tanımlanıyordu -farklı deyişle, dikkat dağıtan her şey. Ama bunlar bambaşka kavramlar.”

Daha sonra zihin gezginliğinin varsayıldığı gibi bilinçsiz bir hal olmadığını anlıyor Irving. Çünkü bu serbest çağrışımın, doğal yollarla, kısıtlamalar olmadan gerçekleştiği bilinçli bir hal.

Zihin dalgınlığı ve duş etkisi

Irving, “Problem çözmeye odaklanınca o problemle ilgili neyin önemli olduğu hakkındaki düşüncelerinize dalar ve bazen yanılırsınız” diyor ve ekliyor: “Ama zihniniz rastgele gezinirken, normalde görmezden geleceğiniz sıradışı veya yaratıcı fikirler bulursunuz.”

Irving araştırmanın sonunda, duş almak, yürümek, bulaşık yıkamak gibi alelade işlerdeki zihin dağınıklığının gerçekten de yaratıcılığı tetikleyebileceğini buluyor.

Duşun gücü

Makale yayınlanınca, minimalist ürünleriyle bilinen İngiliz kozmetik ve sabun perakendecisi Lush’ın ürün uzmanları Irving’e giderek ‘Power of the Shower‘ adlı pazarlama kampanyaları için işbirliği teklif etti.

Felsefi kozmetik alanında önemli rol üstlenen Irving, ‘zihni dağıtan’ Lush ürünleriyle bir duş rutini oluşturdu.

Amaç insanları günlük kaygıları ve zorlayıcı düşüncelerinden kopararak rahatlatan ve serbest çağrışım haline ulaştıran bir deneyimdi.

Bu sıradışı işbirliğiyle, Irving, laboratuvarda inceleyemediği ama zihin gezintisini anlamak için önemli duygu durumlarını keşfetti.

Irving, bulgularını herkese açarak insanlarla doğrudan çalışabilmekten memnun: “Bir filozof bu şansı kolay kolay bulamaz. İnsanlar duş alarak felsefemi yaşayabiliyor.”

Her gün duş almak doğru mu?

Kategori:Diken'e takılanlar, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Gram altın güne nasıl başladı – 7 Ekim 2025

Gram altın şu an (saat 9:07) 5.312,98 liradan işlem görüyor.

Dolar ve avro güne nasıl başladı? – 7 Ekim 2025

Liranın dolar ve avro karşısında eriyişi sürüyor. Dolar/TL 41,7025 seviyesinden ilerliyor, avro/TL 48,7630 seviyesinden güne başladı.

Kuvvetli sağanak bekleniyor: 20 ile sarı ve turuncu kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) sağanak yağış beklentisiyle 20 ili sarı ve turuncu kodla uyardı.

Milli parklar 240 işçi alacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü çeşitli branşlarda 240 işçi alacak.

Mersin'de tarım işçilerini taşıyan minibüs şarampole devrildi: Beş ölü, 14 yaralı

Mersin’in Erdemli ilçesinde tarım işçilerini taşıyan minibüs şarampole devrildi, beş kişi hayatını kaybetti, 14 kişi yaralandı.

Biden'dan saldırıya uğrayan Trump'a telefon
Yürek ferahlatan işbirliği: Samandağ Gastronomi Köyü

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 898 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir illüzyon: Çalışırsan başarırsın

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

'İnsan Avı: Usame Bin Ladin': Belgesel mi istihbarat operası mı?

Ayhan Tinin

Edebiyat Müzesi… Şiir Kütüphanesi… Nâzım'ın bavulu küçük İskender'de mi?

C. Hakkı Zariç

Türkiye'nin yeni dili

Mustafa Alp Dağıstanlı

Sürtünmesiz dünya

Diken

'Av'ını kaybetse de muhabbeti bâki tutanların mekânı 

Behzat Şahin

Memleketin geleceği hangi fotoğrafta?

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Ahmet Taşgetiren: Türkiye'nin yeni bir fotoğrafa ihtiyacı var; cumhurbaşkanı, liderleri davet etsin

Yılmaz Özdil: 'Muhalefete muhalefet edilmez' lafı Kılıçdaroğlu döneminde icat edilmişti

Abdulkadir Selvi: CHP'nin oylarında artış var; dışarıdan müdahaleler her zaman mağdura yarar

Kamil Tekin Sürek: Türkiye'de ve Irak, Suriye'de PKK silahsızlandırılacak, bunlar Trump döneminde halledilecek

Ertuğrul Özkök: Fatih Altaylı çok önemli bir karar aldı

Nevşin Mengü: Savcı ve hakimleri ABD'deki gibi halk seçsin

Murat Çelik: Ödediğiniz rakam ucuz mu, pahalı mı, tam ederi mi; siz anlayabiliyor musunuz?

Murat Muratoğlu: Mehmet Şimşek konuya 'İngiliz kaldı!'

Orhan Bursalı: Şimşek, Karahan altınlara takacaklarına, Türkiye ne yapmalı bu konuya bakmalılar

Necmettin Batırel: Size bir başka güzel rakam vereyim

Damla Doğan Tuncel: Altın piyasasına bir müdahale mi başlıyor?

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×