• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Referandum raporu: Televizyonda 'Evet'in süresi 'Hayır'ın 10 katı

23/03/2017 11:12

 

Demokrasi İçin Birlik İnisiyatifi’nin raporuna göre TRT ve diğer özel televizyon kanallarında referandum yayınları yapılırken ‘Hayır’ cephesi ve HDP ‘görmezden gelindi.’

Görseller: demokrasiicinbirlik.com


İnisiyatifin internet sitesinden yayınladığı araştırma kapsamında, mart ayında TRT, Kanal D, CNN Türk, Fox ve Habertürk dahil 17 televizyon kanalı incelendi.

Araştırmada haber, canlı yayın, söyleşi ve konuklu programlarda AKP, MHP, CHP, HDP, cumhurbaşkanı ve danışmanlarına ayrılan sürelere bakıldı.

Buna göre, 1-10 Mart tarihlerinde haber bültenlerinde cumhurbaşkanlığına 53,5 saat, AKP’ye 83 saat, MHP’ye 14,5 saat, CHP’ye 17 saat ayrılırken, HDP’ye 33 dakika yer verildi.

‘Evet’in süresi, ‘Hayır’ın 10 katı

1-20 Mart tarihlerindeki canlı yayınlarda cumhurbaşkanlığına 169 saat, AKP’ye 301,5 saat, MHP’ye 15,5 saat, CHP’ye 45,5 saat ayrıldı, HDP’ye hiç yer verilmedi.

Diğer deyişle ‘Evet’ 485 saat canlı yayında anlatılabildi, ‘Hayır’ ise 45,5 saat.

HDP’li konuklara yer yok

Cumhurbaşkanlığı 20, AKP’liler 115, MHP’liler yedi, CHP’liler 20 kere tartışma programlarına katıldı. HDP’liler hiç çağırılmadı.

‘Kamu yayıncılığı’ hak getire

Kamu yayıncılığı yapmakla sorumlu TRT’de cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı danışmanları, hükümet ve parti temsilcilerinin katıldığı canlı yayın programı sayısı altı.

AKP’li bakan ve yetkililer de 15 programa katıldı. Bu programlarda cumhurbaşkanlığına 3,35 saat, AKP’ye 9,4 saat ayrıldı.

Canlı yayın, söyleşi, konuklu program ve ayrıca grup toplantısı ve miting haberleri de dahil edildiğinde, TRT’de 1-20 Mart tarihlerinde cumhurbaşkanı ve danışmanlarına toplam 20,8 saat, AKP’ye 42 saat ayrıldı.

Cumhurbaşkanı ve AKP’ye toplam 20 günde 62,8 saat ayrılırken, MHP’ye 48 dakika, CHP’ye 3,2 saat yer verildi.

HDP’ye ise yer verilmedi.

‘Eşitsiz yayına ceza’ iptal edilmişti

İnisiyatifin açıklamasında, 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu’nun 149/A maddesinin yürürlükten kaldırıldığı hatırlatıldı. Bu maddede, eşitlik ilkesini de içeren esaslara aykırı olarak yayın yapan özel televizyon ve radyolara yayın durdurma ve para cezaları verilmesini öngörüyordu.

Maddenin kaldırılmasıyla, ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı hedefleyen anayasa değişikliğine gidilirken yayın kuruluşlarına özgürce tek bir kampanyaya dair haberlere yer verme hakkı da tanınmıştı.

İnisiyatif buna dair şu yorumu yaptı: “Eşitsizliği bütün çıplaklığıyla ortaya seren bu verileri kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Hepimizin geleceğini ilgilendiren anayasa değişikliğinin, OHAL kaldırılarak, eşit, adil, yurttaşların özgür kanaatlerini oluşturabilecekleri koşullarda yapılması yolundaki talebimizi yineliyoruz.”

TGRT Haber stüdyoya F16 ve obüs indirdi, Zaytung altta kalmayıp Snapchat’le geldi

‘Ne dersiniz?’: Habertürk muhalif MHP’li Halaçoğlu’na program davetini ‘geri çekti’

CHP raporu: ‘Hayır’cılara yönelik en az 107 tehdit, hakaret, hedef gösterme ve saldırı

Kılıçdaroğlu’na göre medyaya siyasi baskı var: Ciddi bir sivil dikta rejimi uygulanıyor

A Haber’de pişer TRT’ye de düşer: Erdoğan’lı video klip kanal kanal dolaşıyor

Kanal D, referandumda ‘Hayır’ diyeceğini açıklayan İrfan Değirmenci’yle ‘yollarını ayırdı’

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Demirtaş'ın avukatı 8 Ekim'i işaret etti

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirtaş hakkını ihlal kararını hatırlatıp tahliye süreci için 8 Ekim tarihine işaret etti.

Taliban fiber optik kabloları kesmişti: Afganistan'da iletişim durdu

Afganistan yönetimini elinde tutan Taliban’ın bazı vilayetlerde ‘günahı önlemek için’ fiber optik kabloları kesmesi sonucu ülkede telekomünikasyon hizmetleri de durdu.

Trump'ın 20 maddelik 'Gazze planı' açıklandı: Netanyahu'dan onay

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Beyaz Saray’daki görüşmesinin ardından ABD’nin Gazze’de savaşı bitirmek için 20 maddelik barış planı açıklandı.

Yüzde 3,4 düşüş: Türkiye'de muhtemel eğitim süresi 17,2 yıl

Türkiye’de ilkokula başlama çağındaki bir bireyin en yüksek eğitim seviyesini tamamlayana kadar geçirmesi muhtemel süre 2024’te 17,2 yıl ölçüldü.

İsrail basını: Netanyahu, Katar başbakanından özür diledi

İsrail basınına göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ziyareti sırasında Katar başbakanını telefonla arayarak Doha’ya 9 Eylül’de düzenledikleri hava saldırısı nedeniyle özür diledi.

Bakan duyurdu: Adana'daki incelemede ekmekte GDO tespit edilmedi
273 bin kişi daha: İşsizlik yüzde 10.9'a yükseldi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 890 gündür hapiste

YAZARLAR

Karar vermenin yorgunluğu

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Gölgelerin arasına taşınan sır; Claudia

Ayhan Tinin

İmzalı ve Birinci Baskı Kitaplar Müzesi

C. Hakkı Zariç

Yerli ve milli Nokta.

Mustafa Alp Dağıstanlı

Düşünceye tolerans hava gibi su gibi bir ihtiyaç

Murat Sevinç

Apti'ye veda: Şekerim, benim fıtratım böyle…

Murat Sevinç

Mutluluk dayatması

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

GÜNÜN 11’İ

Mine Esen: Türkiye, iç ve dışta en zorlu dönemlerden birini yaşıyor

Abdulkadir Selvi: Bakalım Beyaz Saray'daki bilek güreşinde kim galip gelecek?

İpek Özbey: Neden herkeste silah var; ya korkanlar da silahlanırsa?

Nuray Babacan: Yahşihan belediyesi operasyonu 'Saray'daki toplantının ardından sekiz saat içinde işleme konmuş…

Gökhan Aktürk: Fenerbahçe'de yıllar sonra bir başkan 'Dış etkenler elbette var ama en büyük sıkıntımız içimizdeki sorunlar' diyebildi

Mete Kaan Kaynar: Erdoğan'ın 'Dimyat'a meşruiyet almaya giderken evdeki rızadan olma' ihtimali hiç de düşük olmasa gerek?

Özer Akdemir: AKP'nin kömürden çıkış gibi bir niyetinin olmadığı ortadayken bilimsel raporlar 'Feriştah yenge fentezisiden' öteye gidemiyor!

Mehmet Ocaktan: İki büyük dostun buluşmasında Gazze'nin adı bile yok…

Engin Solakoğlu: Trump ABD'sinin diplomasi anlayışının okul zorbalığından farkı yok

Şeref Oğuz: Neden AR'aştırdığımız kadar GE'liştiremiyoruz?

Mehmet Y. Yılmaz: Adalet sistemi, sosyal medya trolleriyle el ele rejimin ihtiyacı olan 'korku dağlarını büyütmek' görevini yerine getiriyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×