Okura not:
Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.
DEM’li siyasetçilerin sık sık AKP’li siyasiler ve bürokratları arayıp, “Açılımla ilgili yasa çalışmaları ne zaman başlayacak?” diye sorduğunu aktararak başlayalım. Çünkü TBMM’deki komisyonda bilinen sorunları bir kez daha dinleyen üyeler, ‘niye beklendiği ve kimin beklettiği’ ile ilgili sorular soruyorlar.
Cumhur İttifakı’nın AKP kanadı, ağırdan almaya devam ettiğini, geçen hafta yaptığı ‘yargı paketi zirvesinde’ de gösterdi.
Öğrendiğimize göre, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 11’inci Yargı Paketi, partide masaya yatırıldı. Sarayda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, parti grup Başkanı Abdullah Güler, Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, danışmanlar ve ilgili bürokratların katıldığı toplantıda ‘içeriği az çok bilinen’ paket enine boyuna tartışıldı.
Oradaki herkes, ‘açılımla ilgili düzenlemelerin uygun zamanı beklediği’ konusunda ikna olmuştu. Toplantıda, paketin ağırlıklı olarak ‘yargının hızlandırılması’ üzerine kurulması istendi.
Paket bu haliyle adalet sistemindeki sorunlara ‘yeni yama yapma’ amacı taşıyor. İçeriğine ilişkin genel başlıklar medyada da çıktı. Ama herkesin merak ettiği bu paketin genişleyip genişlemeyeceği. Bugünkü haliyle içinde ne herkesin pandemi affı olarak bildiği kısmı af ne genel af ne de umut hakkı düzenlemesine ilişkin bir hüküm var.
Herkes biliyor ki bunlar siyasi kararlar. ‘Hadi yapın deyince paketin hızla değiştiğini’ görme olasılığı var. 10’uncu Yargı Paketi de bu amaçla yola çıkmış, ‘siyasi iklim uygun değil’ diye içindeki kısmi af anlamına gelecek maddeler ayıklanmıştı.
O yüzden 11. Yargı Paketi’nin bugünkü hali kimseyi yanıltmasın. Paket, küçük bir hamleyle bambaşka bir şeye de dönüşebilir. Zira çalışmanın içinde olan AKP’liler de “Gelecek talimata göre şekil değiştirebilir. Bunu sağlayacak iz maddeleri var” bilgisini paylaştı.
Mevcut haliyle paket, kısmen ‘yargının hızlandırılması’ amacı taşıyor. Çok sayıda tıkanıklık ve sorun, palyatif önlemlerle çözülmeye çalışılıyor. Bütüncül bakılmadığı için bir yer yapılırken, diğer taraf bozuluyor.
Özetle pakette; bilişim ve dolandırıcılık suçlarında ceza artışı, sanal kumar suçları, suça sürüklenen çocuklarla ilgili maddeler, cezanın yaş arttıkça artması düzenlemesi, trafik suçları, düğün gibi kutlamalarda silah kullanmaya yönelik yeni hükümler bulunuyor.