• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Yeni Akit nefret söyleminde zirveyi yine kaptırmadı

17/04/2014 13:42

Hrant Dink Vakfı’nın yürüttüğü Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi çalışması kapsamında 2013 yılı Eylül-Aralık Raporu’nda Yeni Akit gezetesi zirveyi yine bırakmadı.

nefret söylemi

Bianet’in haberine göre, 21 yayınla Yeni Akit, 15 yayınla Milli Gazete, 13’er yayınla Yeni Şafak ve Ortadoğu, sekiz içerikle Takvim, dört yayınla Önce Vatan, üç yayınla Yeni Çağ, ikişer içerikle Milat ve Anayurt, birer içerikle Türkiye ve Sözcü gazeteleri nefret söylemi bulunduran içerikler yayımladı.


Rapordan önemli satırbaşları şöyle:

* 2013 Eylül – Ekim – Kasım – Aralık aylarını kapsayan dört aylık dönemde ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 141 köşe yazısı ve haber tespit edildi. Bu sayı bir önceki çeyrekte 81, 2012’nin üçüncü çeyreğindeyse 97’ydi.

Yerel basındaki artış yüzde yüz

Yeni Akit gazetesi  LGBTİ’lerden ve Kaos GL derneği için tüm haberlerinde “sapık”, “sapkın” sıfatlarını kullanıyor.

Yeni Akit gazetesi LGBTİ’lerden ve Kaos GL derneği için tüm haberlerinde “sapık”, “sapkın” sıfatlarını kullanıyor.

* Yerel basında yayımlanan yazılara içerik sayısı açısından bakıldığında, bir önceki döneme göre yüzde 100 oranında artış yaşandı.

* Önceki dönemlerdeki gibi bu dönem de nefret söylemi özellikle köşe yazılarında üretildi. İncelenen içeriklerin 93’ünü köşe yazıları, 42’sini haberler oluşturdu.

* Yine en fazla Ermeniler, Yahudiler ve  Hıristiyanlar nefret söyleminin hedefi oldu. Bu gruplara oranla daha düşük sayıda kalsa da, nefret söylemine maruz kalan diğer kimlikler arasında Kürt, Rum ve Gayrimüslimler yer aldı.

* Kadınlara ve LGBTİ’lere yönelik nefret söyleminin incelendiği bölümde ele alınan 25 içerikten 15’i erkek ve kadın eşcinsellere yönelik nefret söylemi olarak değerlendirildi.

Yazılı Basında Ayrımcı Söylem: Aleviler Dosyası

* Alevilerle ilgili olay ve etkinlikler göz önünde bulundurularak Birgün, Habertürk, Hürriyet, Milliyet, Özgür Gündem, Star, Sözcü, Yeni Şafak, Yurt ve Zaman gazeteleri analiz edildi.

* Cami-cemevi projesi, Tuzluçayır eylemleri, Alevi açılımı konulu Abant Platformu toplantısı, Hasan Fırat Gedik’in cenazesi sonrası mahallesindeki polis araması, Suriyeli Aleviler, Sakine Cansız ve inanç, tarihsel gelişmeler ve siyasal ilişkiler üzerine olan haber ve yazılar analiz edildi.

* İncelenen dönemde medyada Alevilerle ilgili 236 haber ve köşe yazısı yer aldı; Özgür Gündem 43 içerikle Aleviler üzerine en çok haber-yazı yayımlayan gazete olurken, onu 37 içerikle Yeni Şafak takip etti.

* Raporda Zaman, Yeni Şafak ve Star’ın cami-cemevi projesini protesto edenlere karşı, Özgür Gündem’in de projeyi sahiplenen Alevilere karşı kutuplaştırıcı ve ayrımcı söylem ürettiği gözlemlendi.

Kategori:Medya

SON HABERLER

Goldman Sachs: Altın tahminlerin de üzerinde yükselebilir

Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, özel yatırımcıların ilgisi nedeniyle altının daha da yükseleceğini öngörüyor.

Sumud Filosu: Mikeno gemimiz Gazze sularında

Gazze’ye yolundaki Küresel Sumud Filosu, Mikeno adlı gemisinin ‘Gazze sularında olduğunu’ duyurdu.

Ayşe Barım'ın tahliyesine itiraz

İstanbul başsavcılığı, menajer Ayşe Barım hakkındaki tahliye kararına itiraz etti.

Borsa güne yatay başladı– 2 Ekim 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,03 yükselişle 11.223,74 puandan yatay başladı.

İsrail, Sumud Filosu'nun 21 gemisini durdurdu: Onlarca aktivist alıkonuldu

İsrail, Gazze yolundaki Küresel Sumud Filosu’nun 18 gemisini durdurdu.

Filonun Türkiye Delegasyonu, 28 Türk aktivistin alıkonulduğunu açıkladı.

tv8'de 'Venüs'ün Doğuşu' gösterilemedi!
Takvim'in Boğaz'daki yalı partisinde pastadan Ricciardone çıktı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 893 gündür hapiste

YAZARLAR

Karar vermenin yorgunluğu

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Gölgelerin arasına taşınan sır; Claudia

Ayhan Tinin

İmzalı ve Birinci Baskı Kitaplar Müzesi

C. Hakkı Zariç

Yerli ve milli Nokta.

Mustafa Alp Dağıstanlı

Düşünceye tolerans hava gibi su gibi bir ihtiyaç

Murat Sevinç

Apti'ye veda: Şekerim, benim fıtratım böyle…

Murat Sevinç

Mutluluk dayatması

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

GÜNÜN 11’İ

Damla Doğan Tuncel: 300 okula temizlik robotu; bu robotlar ne yapacak?

Mustafa Mutlu: Hüso baba gördüğün gibi asıl haberi kendine saklaman bile seni kurtaramadı

Deniz Zeyrek: Kurtulmuş 'meşruiyet' konulu güçlü mesajını verirken 'kimi çevreler' diyerek acı gerçeği saklamaya çalıştı

Hasan Cemal: Necati Zincirkıran kendi döneminin efsanesiydi, 'gazete mutfağı'nın inceliklerini ondan öğrendim

Didem Eryar Ünlü: Trump kendi siyasi tabanı uğruna gezegenin geleceğini hiçe saymaya devam edecek

Asena Özkan: Spor medyası artık sporu sadece futbol olarak kabul ediyor ve okurla izleyiciye de bunu aşılıyor

Hediye Levent: Barışa merhaba hezeyanları bütün sesleri bastırmış olsa da, plan Gazze'ye vedanın ağıdı!

Zeynep Altıok Akatlı: Sahibine 'başarı' getiren zehirli iklim, muhalefet cephesinde de kimi aktörlerin söylemlerine sızmış durumda 

Barış Terkoğlu: Murat Bardakçı ve İlber Ortaylı, Fatih Altaylı dosyasına görüş vermiş

Esfender Korkmaz: Türkiye'nin sosyal konut politikası yoktur, hiç olmadı

İbrahim Kiras: Trump'ın planını Hamas'a kabul ettirmeleri beklenen İslam ülkeleri hükümetlerinin, bunu kendi kamuoylarına kabul ettirmeleri zor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×