• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Ekmek üreticileri: Bir yılda çöpe giden ekmeğe ödenen parayla 500 okul yapılabilir

08/02/2020 11:09

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, günde 120 milyon adet ekmek üretildiğini ve yüzde 10’unun israf edildiğini söyledi. Kavuncu, “Her yıl bu israftan dolayı 1.5 milyar dolar çöpe gidiyor. Bu parayla 500 okul ve 250 devlet hastanesi, 500 kilometre 5 şeritli otoyol yapılabilir” dedi.

Fotoğraflar: DHA

İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa ve diğer büyükşehirlerde 6 binin üzerinde ruhsatsız çalışan fırın olduğuna da değinen Kavuncu, 2016’da çıkarılan işyeri açma ruhsatı yönetmeliğinin değiştirilmesi gerektiğini savundu ve halkın merdiven altı fırınları ihbar etmesini istedi.


İnsanlara tüketeceği kadar ekmek almalarını öneren Kavuncu şöyle devam etti: “Üç ekmek tüketirken beş ekmek almak yanlış. Sonra ekmek bayatladı diye tüketmiyorsun, çöpe atıyorsun. Yemek şirketleri, sivil toplum kuruluşlarıyla ekmek israfına yönelik daha etkili kampanyalar hayata geçirmeliyiz.”

‘Fırınlara yazılım geliyor’

Ekmek fırınlarına yönelik yeni bir milli yazılım üzerinde çalıştıklarını duyuran Kavuncu şunları söyledi: “Ticaret Bakanlığı, e-faturayı zorunlu tuttuktan sonra Türkiye’de ne kadar ekmek üreten fırın varsa bir yıl içinde bu yazılıma geçecek. Seminerler düzenleyerek yeni sistemi fırıncılara anlatıyoruz. Böylece üretilen ekmeğin miktarını, kurum ve kuruluşlarda ne kadarının tüketildiğini göreceğiz. Yazılımla ekmek israfını azaltmayı ve kayıt dışı fırınların önüne geçmeyi hedefliyoruz.” 

Suriyelilerin Türkiye genelinde 2 binin üzerinde fırın açtığını aktaran Kavuncu şu ifadeleri kullandı: “Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Konya, İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de bu fırınlar faaliyet gösteriyor. Bütün fırınlar ruhsatsız, oturum izinleri var diye organize sanayi bölgelerinde şirket kurmuşlar, Suriye ekmeği üretiyorlar. Bu ekmeğin ilgili hiçbir devlet kurumunda yasal altyapısı yok. Bir firma hariç, bu fırınlarda üretilen ekmekler hijyenik değil, içler acısı durumdalar.”

‘Kalan ekmek toz haline getirilip galeta unu olarak kullanılabilir’

Rumeli Üniversitesi’nden Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral ise (üstte) tüketilmeyen ekmeğin atılmaması için şu önerilerde bulundu: “Kalan ekmek derhal fırına konulup, kurutulmalıdır. İstenirse toz haline getirebiliriz. Toz halindeki ekmeği galeta unu formunda yemeklere katarak kullanabiliriz. Kalan ekmeklerden peksimet veya yumurtalı ekmek yapabiliriz… Yiyeceğimizi dilimleyip buzdolabına fazlasını ise dondurucuya koymalıyız... Ekmekleri ıslatıp, hayvanlara da verebilirsiniz, çöpe atmak ne demek? Ekmek paylaşılmalıdır. Dünyanın içinde bulunduğu küresel süreçte gıdaya ulaşamayan milyonlarca insan var.”

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Bursa'da orman yangını

Bursa’nın Karacabey ilçesinde orman yangını çıktı.

Eğlence mekanında dans eden kadın 'müstehcenlik'ten tutuklandı

İzmir’deki bir eğlence mekanında çekilen görüntülere ilişkin ‘müstehcenlik’ suçlamasıyla başlatılan soruşturmada gözaltına alınan H.K. isimli kadın tutuklanırken A.S. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

ABB soruşturması: Beş kişi tutuklandı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) ‘konser’ soruşturmasında beş kişi tutuklandı.

Askeri uçaklar ikinci kez Sumud Filosu'nun üzerinde uçtu

Gazze Şeridi’ne doğru Akdeniz’de seyrini sürdüren Küresel Sumud Filosu’ndaki Mağrib Sumud Konvoyu, bu hafta ikinci kez askeri uçakların gemilerinin üzerinde uçtuğunu bildirdi.

Kayseri Valiliği: Hayko Cepkin konserinin iptali söz konusu değil

Kayseri Valiliği, Hayko Cepkin konserinin iptal edilmediğini, etkinlik için herhangi bir başvuru yapılmadığını açıkladı.

Eşini dövdü, 3 bin lira ceza verildi
Elazığ'da kiradan sonra nakliye ücreti de iki-üç kat arttı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 887 gündür hapiste

YAZARLAR

Apti'ye veda: Şekerim, benim fıtratım böyle…

Murat Sevinç

Mutluluk dayatması

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Henüz vakit varken: Cengiz Bozkurt

Ayhan Tinin

Bütün mutsuz aileler

Göksun Yazıcı

Vurun 'Kızılcık Şerbeti'ne ya da Sansür Defterleri

C. Hakkı Zariç

Boş laflarla boşluğu yoketmeyin

Mustafa Alp Dağıstanlı

Masama önce itfaiyeci Can, sonra Beşiktaş geldi

Behzat Şahin

GÜNÜN 11’İ

Metin Yılmaz: Vekil de aynı enflasyonu hissetmeli, aynı acıyı tatmalı

Abdulkadir Selvi: Beyaz Saray'da Erdoğan'ın el üstünde tutulması gurur verici

İpek Özbey: Bakalım Arap liderleri kolay ikna edecek gibi görünen Trump halkı ikna edebilecek mi?

Mehmet Y. Yılmaz: ABD hükümetini mi salak zannediyorlar, haberleri okuyan vatandaşları mı?

Yücel Özdemir: Rusya'nın şansının düşük olduğu bir savaşa girmesi hem kendisi hem de Avrupa için felaket olur

Zeynep Gürcanlı: Trump'ın Erdoğan'a vermeye çalıştığı 'meşruiyet',  ülkenin yönetim sistemini bir çeşit 'meşrutiyete' çevirmekte

Tuğrul Eryılmaz: Kuzum İKSV, gazeteciliği değersizleştirmek için sen de mi sıraya girdin!

Akif Beki: Dış güçlerle mücadele iddiasındayken Trump'ın dostluğuyla sınanıyorlar

Yusuf Ziya Cömert: Soykırımın sponsoruyla bir toplantı yaptılar

Nuri Kayış: Kazaların üçte birinde motosikletlerin yer alması, bu kazalarda her gün ortalama 3 kişinin ölmesi, 300 kişinin yaralanması…

Zülal Kalkandelen: Kuyu tipi hapishanelerin mevzuatta yeri olmamasına karşın 15 hapishanede uygulandığı biliniyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×