Gül ve Davutoğlu'ndan kayyım eleştirisi: Doğru olmadı… Sistemin ruhuna aykırı

Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılmasını demokrasi için doğru bulmadı. Eski başbakan Ahmet Davutoğlu da işlemin ‘demokratik sistemin ruhuna aykırı‘ olduğuna dikkat çekti.

Fotoğraf: DHA

İçişleri Bakanlığı, kayyım atamalarına gerekçe olarak ‘PKK/KCK ve uzantılarının bazı belediye başkanları aracılığıyla belediyelerin olanaklarını kullanması’nı göstermişti. Yerel seçimin, ‘belediyelerin imkanlarının PKK/KCK ve siyasal uzantılarına maddi kaynak temin etmek için fırsat olarak görüldüğü’ belirtilmişti.

Gül, yapılanları Twitter’dan eleştirdi: “Daha yeni seçilmiş belediye başkanlarının ‘bu şekilde’ görevden alınmaları demokrasimiz için doğru olmamıştır.”

Davutoğlu da yine Twitter’dan adayların seçime girmesi kanuna aykırı ise Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) bunu seçim öncesinde değerlendirmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Belediye başkanlarının idari tasarrufla görevden alınması demokratik sistemin ruhuna aykırıdır. Seçimle gelenlerin seçimle ayrılması milli irade ilkesinin gereğidir.”

Davutoğlu esas olanın seçme ve seçilme hakkı olduğunu savundu: “Bu karar, toplumsal barışa katkı sunmayacağı gibi terörle mücadeleyi de zaafa uğratabilir. Terörle en etkili siyasi mücadele, demokratik temsili aşındırmakla değil milletin gönlüne girip seçim kazanmakla verilir.”

Gül’ün, AKP kurucularından eski bakan Ali Babacan ile parti kurma sürecinde beraber hareket ettiği iddia edilmiş; Davutoğlu da yeni parti kurma iddiasını reddetmeyerek bir manifesto yayınlamıştı.

AKP başkan vekili, kayyım atamalarını savundu: Hukuka ve kamu vicdanına uygun

Üç kayyım validen ‘şeffaflık’ sözü: Kabul edilemez uygulamalar vardı

Bahçeli, ‘kayyım operasyonu’ için içişleri bakanını arayıp tebrik etti; başarılar diledi

Ahmet Türk: Hukuksuzluktan başka bir şey değil; izah etmek için akıl yetmiyor

HDP: Tüm demokrasi güçlerinin ortak sorunu, susmayın; susmak onaylamaktır

CHP cephesi: Kabul edilemez… Birileri ‘ileri demokrasi’ demişti değil mi?

Diyarbakır, Van ve Mardin’de belediyelere operasyon: Valiler kayyım olarak atandı

Gül’den ‘367 kararı’ hatırlatmalı YSK eleştirisi: Bir arpa boyu yol alamamışız

Davutoğlu: Cumhurbaşkanı ‘başbakan olup başbakan gibi olmamamı’ istedi

Davutoğlu’ndan ‘yeni hal’e davet