AKP başkan vekili, kayyım atamalarını savundu: Hukuka ve kamu vicdanına uygun

Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine kayyım atanmasıyla ilgili AKP’den ilk açıklamayı yapan genel başkan vekili Mehmet Muş, işlemin ‘hem hukuka hem de kamu vicdanına uygun’ olduğunu savundu.

Fotoğraf: DHA

İçişleri Bakanlığı, kayyım atamalarına gerekçe olarak ‘PKK/KCK ve uzantılarının bazı belediye başkanları aracılığıyla belediyelerin olanaklarını kullanması’nı göstermişti. Yerel seçimin, ‘belediyelerin imkanlarının PKK/KCK ve siyasal uzantılarına maddi kaynak temin etmek için fırsat olarak görüldüğü’ belirtilmişti.

HDP’li başkanların belediye imkanlarını PKK’ya yardım için kullandığını söyleyen Muş, atamaların Anayasa’nın 127 ve Belediye Kanunu’nun 45 ve 47’nci maddelerine uygun olduğunu öne sürdü.

AKP’li yöneteciye göre incelemelerde HDP’li belediyelerde, PKK’yla iltisaklı olduğu için görevden atılan kişilere fiili görev verildiği, ‘eş başkanlık’ adı altında bir uygulamayla seçilmemiş kişilere belediye başkanlığı yaptırıldığı, PKK propagandası yürütüldüğü, cadde, sokak, park, bahçelere PKK mensuplarının isimlerinin verildiği görüldü.

Muş, Diyarbakır’da görevden alınan Adnan Selçuk Mızraklı’nın PKK’nın ilk eylemi kabul edilen 1984 baskınının yıl dönümü etkinliğine katıldığını da öne sürdü.

‘Teröre destek veren belediyelere müdahale kaçınılmazdır’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, belediye imkanının PKK lehine kullanıldığının adli ve idari soruşturmalarla tespit edildiğini söyleyerek, “Demokrasi mücadelemiz çerçevesinde teröre destek veren belediyelere müdahale kaçınılmazdır. Millet iradesi asla terörün vesayetine terk edilemez” dedi.

Üç kayyım validen ‘şeffaflık’ sözü: Kabul edilemez uygulamalar vardı

Bahçeli, ‘kayyım operasyonu’ için içişleri bakanını arayıp tebrik etti; başarılar diledi

Ahmet Türk: Hukuksuzluktan başka bir şey değil; izah etmek için akıl yetmiyor

HDP: Tüm demokrasi güçlerinin ortak sorunu, susmayın; susmak onaylamaktır

CHP cephesi: Kabul edilemez… Birileri ‘ileri demokrasi’ demişti değil mi?

Diyarbakır, Van ve Mardin’de belediyelere operasyon: Valiler kayyım olarak atandı