Okura not:
Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.
Tüm hafta gerek BM’deki konuşmalar, gerek CHP’nin Filistin mitingi konuyu sıcak tutmamızı sağladı.
Ülkeler bir bir Filistin’i devlet olarak tanıdı. Barış için Trump’ın liderlerinin önemine vurgu yapıldı. Trump ise rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini tekrarladı. BM Genel Kurulu’nda düzenlenen Gazze Zirvesi’nde Trump’ın İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarını kalıcı olarak sona erdirmesine ilişkin bir ‘ateşkes’ planı sunduğu iddia edildi.
Yine iddiaya göre, bu ateşkes planı, İsrailli tüm esirlerin serbest bırakılması, kalıcı ateşkesin sağlanması ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nden kademeli olarak çekilmesini içeriyor.
Toplantıya katılan liderlere sunulan planda ayrıca Gazze Şeridi’nde Hamas olmaksızın bir yönetim mekanizması kurulması, bölgeye Arap ve İslam ülkelerinden askerlerin de yer alacağı güvenlik gücünün konuşlandırılması ve bölgenin yeniden inşası için Arap devletlerinden fon sağlanmasının da bulunduğu belirtiliyor. ABD planı çerçevesinde İsrail saldırıları sonrası Gazze Şeridi’ndeki sürece Filistin Yönetiminin de dahil edilmesi öngörülüyor.
“Gazze’deki savaşı bitireceğiz” sözlerinin altında yatan Amerikan planını detayları ortaya çıktıkça konuşmaya çalışacağız.
Bakalım Arap coğrafyasının liderlerini kolay ikna edecek gibi görünen Trump, halkı ikna edebilecek mi?