Rusya ve İran’la yapılan anlaşma uyarınca Mehmetçik, Suriye’nin -deyim yerindeyse- en belalı bölgesi İdlib’e “gözlemci” olarak gidiyor.
Peki, Mehmetçiğin çok tehlikeli İdlib görevinin detayları neler?
– Gözlemcilik görev süresi ilk etapta 6 ay. Ancak bu süre gerektiğinde, Moskova-Ankara-Tahran uzlaşmasıyla uzayabilir.
– İdlib’e Mehmetçik giriyor ama Türk savaş uçakları ona destek için İdlib üzerinde uçamıyor. Anlaşma
uyarınca, gerektiğinde Mehmetçiğe hava desteğini Rus uçakları sağlayacak. (Ne kadar güvenilirse artık) Türk uçaklarının bölgeye girmesi ise “yasak”.
– Mehmetçik, İdlib’de çatışmalara doğrudan katılmayacak. Ancak ihtiyaç olduğunda silah kullanabilecek. İlk etapta İdlib’e 500 Mehmetçik gönderilmesi planlanıyor. Ancak bölgedeki duruma göre, yine uzlaşmayla sayı artırılabilir.
– İdlib bölgesinin batısına yerleşecek Mehmetçiğin görevi, bir dönem AKP hükümetinin koruyup kolladığı “muhalifleri” (cihatçıları) kontrol etmek. Cihatçıların, Suriye ordu unsurlarına yönelik ateşkes ihlali yapmasını önlemek, ihlalleri rapor etmek.
– Rus ve İran birlikleri de Esad ordusunun olduğu doğu tarafında görev yapacak.
– Gözlem görevinin en kritik unsurlarından biri de şu: AKP’nin altına imza attığı anlaşmayla, Rus askerinden sonra İran askerleri de resmen Türkiye’nin güneyine yerleşecek. Suriye’de İran resmi ordusu unsurlarının bulunması, bizzat AKP eliyle resmileştirilmiş oldu.