Siz de 2015 yılına yeni kararlar alarak girenlerden misiniz?
The Independent gazetesinden Siobhan Norton, hedeflerinize ulaşmanız için yapmanız gerekenleri 17 maddede derledi.
Planlı olun
Norton’a göre en önemlisi hedefleriniz için bir tarih belirlemeniz. Planlı hareket etmemeniz halinde programınızın ‘yığılabileceğini‘ söyleyen Norton, kendinize iki haftalık, altı haftalık, 12 haftalık ve bir yıllık hedefler belirlemenizin faydalı olduğunun altını çizdi.
Ailenizi unutmayın
Aldığınız kararların ya da hedeflerinizin, çevrenizdeki insanları da doğrudan etkileyeceğini hatırlatan Norton, ‘Zayıflamak istiyorum‘ demek yerine ‘Çocuklarımla birlikte koşup birlikte olabilmek için zayıflamalıyım‘ demenizin daha faydalı olacığını söylüyor ve ekliyor: “Sevdiğimiz insanları incitecek ya da onları engelleyecek durumlarda kararlarımızı sabote etme ihtimalimiz düşer.”
Görsel hatırlatıcılarınız olsun
Norton’un bir diğer önerisi, aldığınız yeni kararları unutmanızı engelleyecek ‘görsel hatırlatıcılar‘ı elinizin altında bulundurmanız: “Kararlarınızı unutacak tek kişi sizsiniz.”
Kazanacaklarınızı düşünün
“Kararlarınızı olumsuz yanlarını görmekten vazgeçin” diyen Nortan’a göre ‘Sigarayı bırakacağım‘ ya da ‘İçki içmeyeceğim‘ demek başarılı olma şansınızı düşürüyor. Norton, bunun yerine hedeflerinizin size kazandıracaklarına odaklanmanızı öneriyor.
Doğru kararları uygulamaya koyun
Yeni yıl için alınabilecek en iyi kararlardan birinin sigarayı bırakmak olduğunu söyleyen Norton, “Araştırmalar gösteriyor ki 1 Ocak’ta sigarayı bırakanlar yıl sonunda kalp damar hastalığı riskinin yüzde 50 oranında azaldığını görüyor“diyor.
Kontrol edilebilir hedefler
Norton, yeni yıl kararlarınızı aşama aşama uygulamaya koymanız gerektiğinize dikkat çekiyor. Örneğin, günde 10 dakikalık egzersizlerle başlayıp daha sonra 20 dakikaya çıkarın, zaman içinde bu süre bir saate ulaşacaktır.
Bebek adımları
“İki kelime: bebek adımları. Gerçekten bebek adımlarını kastediyorum” diyen Norton, aldığınız kararları uygulamaya en kolay noktasından başlamanız gerektiği görüşünde.
Nasıl hissedeceğinizi düşünün
“Zayıflamayı unutun, bu nasıl göründüğünüzle değil (o daha sonra), nasıl hissettiğinizle ilgili” diyen Norton, sağlıklı beslenmenin bağışıklık sisteminiz üzerindeki olumlu etkilerini hatırlatıyor.
Hayat tarzınızı değiştirin
Norton, yeni yılda sağlıklı beslenmek ya da egzersiz yapmak gibi bir karar aldıysanız bunu hayata geçirmenin en kolay yolunun, hayat tarzınızı değiştirmek olduğunu söylüyor.
Sağlıksız beslenmek sizi rahatsız ediyorsa meyve, fındık ve yoğurt gibi yiyeceklere ağırlık vermenizi öneren Norton, ofiste de beslenmenize dikkat etmeniz gerektiğine dikkat çekiyor.
Ertelemeyin
Her 10 yılı haftanın bir günü gibi düşünün diyen Norton, “Eğer 20 ila 30 yaş arasındaysanız bu sizin Çarşamba gününde olduğunu anlamına geliyor” diyor. Sizin için ‘şu anda‘ önemli olan konuları ertelememeniz gerektiğini belirten Norton, kendinize şu soruyu sormanızı öneriyor: ‘Şimdi değilse ne zaman?‘
Gerçekçi olun
Eğer yapamayacaksanız ‘Her gün spor salonuna gideceğim’ demenizin hiçbir anlamı yok.
Eğlenceli hale getirin
‘Can sıkıntısı şevkinizi kırabilir, o yüzden de yeni şeyler denemelisiniz’ diyen Norton, bir spor salonuna kaydolmanızın ya da bir spor eğitmeniyle birlikte çalışmanızın faydalı olduğunu belirtiyor. Norton’ın bir diğer önerisi de bir arkadaşınızla birlikte çalışmanız.
Başaracağınıza inanın
Norton, “Bir şeyi başarabileceğinize inandığınıza ve bunun olacağına kendinizi ikna ettiğiniz de sonucunda büyük bir şey başaracak ve olağanüstü sonuçlar alacaksınız” diyor.
Neden yemek yiyorsunuz?
İyi düşünün şu anda yediğiniz şey sağlıklı mı yoksa abur cubur mu? Porsiyon doğru mu? Karnınız tok olduğu halde mi yiyorsunuz? Aç mısınız yoksa başka bir sebepten dolayı mı yemek yiyorsunuz? Bu soruları aklınızda tutmanız, yemek yerken doğru kararlar vermenize yardımcı olacaktır.
Kendinizi ödüllendirin
Hedeflerinize giden yolda kendinizi ödüllendirmeniz çok önemli: “Başarının anahtarı başardıklarınızı ve potansiyelinizi unutmamanız.”
Vazgeçmeyin
Kendinizden bir günde çok büyük başarılar beklememeniz gerektiğini belirterek, küçük ve ulaşılabilir hedefler belirlemeniz gerektiği söyleyen Norton şu öneriyi getiriyor: “Unutmayın, vücudunuzda belirgin değişikliklerin olması için dört haftaya ihtiyacınız var, partnerinizin bu değişiklikleri fark etmesi için sekiz hafta geçmesi gerekiyor, çevrenizdeki insanların anlaması içinse 12 hafta, o yüzden vazgeçmeyin.”
Ölçülebilir hedefler koyun
“Şeytan ayrıntıda gizlidir” diyen Norton, hedeflerinizin detaylarını belirlemeniz gerektiğiniz söylüyor.
Örneğin, ‘Koşmaya başlamak istiyorum‘ yerine, ‘Altı hafta boyunca her gün 30 dakika koşacağım‘ demeniz halinde çok daha başarılı sonuçlar elde edeceksiniz.