İstanbul Üniversitesi’ndeki ‘Aile Sosyolojisi’ dersinde, ‘Cübbeli Ahmet Hoca’ olarak tanınan İsmailağa Cemaati’nin önde gelen isimlerinden Ahmet Mahmut Ünlü’nün ‘Nişan ve Nikah Ahkamı’ kitabının ödev olarak okutulduğu ortaya çıktı.
radikal.com.tr’den Ezgi Başaran’ın konuya ilişkin yazısının ardından dekanlıktan öğrencilere yollanan kısa mesajda, söz konusu dersin kaldırıldığı duyuruldu.
Başaran’ın köşesine taşıdığı açıköğretim sosyoloji lisans programı kapsamında, ilahiyatçı akademisyen Musa Kazım Gülçür tarafından verilen ders notunda ‘İslam medeniyeti perspektifli’ bir aile sosyolojisi inşası hedeflendiği vurgulanıyor. Gülçür bu durumu, “Bazı Amerikalıların sosyoloji kitaplarında da Hıristiyanlığa göre anlatılıyor aile” sözleriyle savunuyor.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Musa Kazım Gülçür
Dersin tanımı: Feminizm, yeni sağ, yeni sol gibi zıt görüşler üzerinde durur
Dört yıllık açıköğretim sosyoloji lisans programının üçüncü yıl beşinci döneminde okutulan derslerden biri olan ‘Aile Sosyolojisi’nin kısa tanımı şöyle yapılıyor: “Bu ders aile sosyolojisindeki işlevselcilik, feminizm, yeni sağ, yeni sol gibi zıt görüşler ve eleştirel perspektifler üzerinde durur. Aile yapıları bağlamında evlilik çeşitleri, cinsiyet rolleri, mülkiyet, statüler ve kimlikler incelenir. Bu konular tarihsel ve kültürlerarası karşılaştırmalı bir şekilde ele alınır”
Ders notuna göre amaç: İslam medeniyeti perspektifli bir aile sosyolojisinin inşası
Bu tanıma karşın, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Musa Kazım Gülçür tarafından hazırlanan ders notunun önsözünde ise dersin amacı şöyle anlatılıyor: “Şu an elinizde tuttuğunuz ‘Aile Sosyolojisi’ çalışması ile ülkemiz nüfusunun neredeyse tamamının Müslüman olması gerçeğinden hareketle, Hristiyan ya da Yahudi medeniyeti perspektifli bir aile sosyolojisi yerine doğru, makul ve vakaya mutabık olan İslam medeniyeti perspektifli bir aile sosyolojisinin inşası hedeflenmiştir.”
Ödev: Cübbeli Ahmet Hoca’nın Nişan ve Nikah Ahkamı kitabı
Ders notunda 2014 Temmuz ayında TÜİK Diyanet işbirliğiyle gerçekleştirilen ve tartışmalara yol açan ‘Türkiye’de Dini Hayat Araştırması’na atıf yapılarak, nüfusun yüzde 99.2’sinin Müslüman olduğu ve kadınların yüzde 71.6’sının başını örttüğü vurgulanıyor.
Türkiye’de evlilik kurumuna ilişkin resmi nikah, dini nikah, fasid evlilik, mehir, mehrin üst ve alt sınırının anlatıldığı bölümde öğrencilere ödev olarak Cübbeli Ahmet Hoca olarak tanınan İsmailağa Cemaati’nin önde gelen isimlerinden Ahmet Mahmut Ünlü’nün ‘Nişan ve Nikah Ahkamı’ kitabını okumaları ve ‘Dinimizin nikah müessesine verdiği önemi’ ayrıntılandırmaları isteniyor.
Program koordinatörü ‘kararın arkasındayım’ demişti ama…
İlk kez bir ilahiyatçının verdiği derse ilişkin Başaran’ın sorularını yanıtlayan Çülpür, ders notunun bir ilahiyatçı gözüyle hazırlandığını kabul ediyor. “Bazı Amerikalıların sosyoloji kitaplarında da Hıristiyanlığa göre anlatılıyor aile” diyen Çülpür, üniversiteden birkaç kişinin bu durumu sorgulamasına karşın dersin koordinatörü olan Doç. Dr. Yücel Bulut’un “Kararın arkasındayım” dediğini aktarıyor.
Başaran’ın ‘Sosyoloji dersini ilahiyatçıya verdiren devlet üniversitesini açıklıyorum’ başlıklı yazısının ardından İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Dekanlığı’ndan öğrencilere yollanan kısa mesajda “Sosyoloji programı 3. sınıf 5. dönem Aile Sosyolojisi dersi, Sosyoloji program koordinatörlüğü kararıyla kaldırılmıştır” denildi.