İstanbul Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı Validebağ Korusu’nun yapılaşmaya açılmasına karşı yürütülen mücadele sürerken, korunun Acıbadem girişinin ‘dini tesis’ inşaatı gerekçe gösterilerek paravanlarla kapatılmasını mahalleliler engelledi.
Koru girişine dün de dozer getirilmişti
kuzeyormanlari.org’da yer alan habere göre, alana girmek isteyen kepçe yüklü tırın önü araçlarla kesilirken, Validebağ gönüllülerinin kurduğu barikatı aşamayan kepçe operatörü alanı terketti.
Üsküdar Belediyesi tarafından yapılması gündemde olan cami inşaatına başlamak için korunun girişine dün getirilen dozer de mahallelilerin müdahalesiyle geri gönderilmişti.
Bilirkişi raporuna göre alan dini tesis yapımına uygun değil

Fotoğraf: kuzeyormanlari.org
Konuya ilişkin Validebağ Gönüllüleri tarafından yapılan açıklamada, korunun güneyindeki yeşil alanın 2012 yılında yapılan plan tadilatıyla ‘dini tesis’ alanı olarak belirlenerek yapılaşmaya açıldığı hatırlatıldı.
Açıklamada, bu değişikliğe karşı mahallelilerin açtığı beş davadan ikisinde tamamlanan bilirkişi raporlarına göre, alana dini tesis yapılmasının uygun olmadığına dikkat çekildi.
İnşaat ruhsatını ibraz edemediler
Hukuki süreç ‘henüz’ tamamlanmadan Üsküdar Belediyesi’nin alana yapım konteyneri getirdiği ve 15 Ekim sabahı inşaata başlamak üzere bir kepçenin alana çekildiğini ifade eden gönüllüler, gelen ekibin mahalle sakinlerine inşaat ruhsatını ibraz edemediğini kaydetti.
“Mahalle sakinlerinin başlattığı hukuk süreci devam ederken, ben yaptım oldu şeklinde başlatılan bu yapılaşmaya ve hukuk tanımaz uygulamaya karşıyız” denilen açıklamada, ‘hukuksuz ve yeşil düşmanı’ olarak tanımlanan bu uygulamanın önüne geçmek için meşru hakların kullanılacağı vurgulandı.