MİNEZ BAYÜLGEN

bayulgenminez@gmail.com
Bilişim uzmanı Füsun Sarp Nebil ve iletişim uzmanı Şevket Uyanık, 1 Ocak itibariyle kalkacak Adil Kullanım Noktası (AKN/AKK) sonrası bizi bekleyenleri anlattı.
Uzmanlara göre internet hızı yerinde sayarken fiyatlar artacak.
Türkiye’de 54 milyon internet kullancısı var. Vatandaşa yıllardır ‘sınırsız’ olarak pazarlanan internet her zaman çok sınırlı ve sorunluydu.
Türkiye’nin internete dair en büyük problemiyse 2009’da hayatımıza giren AKN oldu.
Peki, neydi bu AKN?

AKN, Türkiye’nin internet altyapısında oluşacak aşırı bir yüklemenin önünü alabilme gerekçesiyle hayatımıza sokulmuştu. Böylece belli bir kullanım kotası oluşturuldu ve kotaya erişildiğinde kullanıcıların internet hızları servis sağlayıcılar tarafından düşürülmeye başladı.
Kısa süre önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’dan internet kullanıcılarını heyecanlandıran bir açıklama geldi.
Turhan, AKN’nin 1 Ocak 2019 günü itibariyle kaldırılacağını duyurdu.
Ancak bir süre sonra AKN’siz internetin aslında söylendiği gibi pek de hayatımızı kolaylaştırmayacağı anlaşıldı. Zira Türk Telekom’un sitesinde yayınlanan tarifeye göre 8 megabit hızındaki en düşük paketin 84.90 lira olacağı anlaşıldı.
Diken, ‘AKN’siz internet’ ile bizi neyin beklediğini bilişim uzmanlarına sordu.
Bilişim uzmanı Füsun Sarp Nebil’e göre AKN algı için kalkıyor ve bu aslında endişe verici bir durum. Türkiye’de mevcut duruma bakıldığında fiber optik altyapının zayıf olduğuna dikkati çeken Nebil, “AKN’nin kaldırılmasıyla internet hizmeti veren şirketler arasındaki rekabet yok olacak” dedi.
Nebil, AKN’siz internet fiyatlarının kullanıcıya nasıl yansıyacağınıysa şu sözlerle anlattı: “Türk Telekom’un zamlı fiyatlarını gördük. Bu bize, Turkcell Superonline ya da TürkNet gibi diğer servis sağlayıcıların da zam yapacağını gösteriyor.”
Türk Telekom’un zamlı fiyatları nedeniyle fiyat artırımına gitmek zorunda kalacak üç, dört firmanınsa batabileceği riskine ifade eden Nebil, “Servis sağlayıcılar kısır döngüye girecekler. Zam yapsalar müşteri kaybedecek, zam yapmasalar batacaklar” diye konuştu.
‘Türk Telekom’un hali içler acısı’

Bilişim uzmanı Nebil, Türkiye’nin tek internet altyapı sağlayıcısı konumundaki Türk Telekom’un durumunun da içler acısı olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “Türk Telekom’un ödenmemiş 4.75 milyar dolar kredi borcu bulunuyor. Kim bilir bilmediğimiz daha ne borçlar çıkacak. Şirketin borsadaki değeriyse 8.2 milyardan 2.2 milyar dolara gerilemiş. Bu şartlar altında ne güçlü bir internet altyapısı kurmaları, ne de ucuza internet hizmeti vermeleri mümkün. Fiyatlar zaman içerisinde artacak, başka şansları yok.”
Nebil’in konuyla ilgili bir de çözüm önerisi var. Türk Telekom altyapısının diğer firmalara açılmasını gerektiğini savunan bilişim uzmanı, “Yatırımın önü açılmalı. Türkiye’de fiber yatırımlar, belediyeler, özellikle de İstanbul büyükşehir belediyesi tarafından engelleniyor. Yatırım yapmak isteyen firmalara izin verilmiyor. Bu nedenle altyapımız çok sıkıntılı” diye konuştu.
‘Kotayı kaldırdıklarını söyleyerek zam yapacaklar’

İletişim uzmanı Şevket Uyanık ise Türkiye’deki kotanın dünyanın hiçbir yerinde uygulanmadığı görüşünde.
Türkiye’de dünyanın en yavaş ve sansürlü internetinin kullanıldığını savunan Uyanık, “AKN’nin kalmasıyla ne hızımız artacak, ne de sansürsüz bir internet kullanımımız olacak. Üstelik kotayı kaldırdıklarını söyleyerek zam da yapacaklar” dedi.
İnternet kullanıcılarının en çok merak ettiği konuysa taahhüdü devam eden sözleşmelerin 1 Ocak 2019’dan itibaren ek ücret ödeyip ödemeyeceği…
Uyanık bu soruya şu yanıtı verdi: “Mevcut sözleşmenizi AKN’siz kullanacaksınız. Sözleşmeniz bittiğindeyse önünüzde yeni bir tarife bulacaksınız.”
Sözleşmesi devam eden ancak faturaya ek ücret yansıtan kurumların derhal şikayet edilmesi gerektiğine vurgu yapan Uyanık, “Sözleşmesi sona erene kadar herkes aynı aylık ücreti ödemeye devam edecek. Bittiğindeyse daha fazla ödeyeceği bir tarifeye geçmek zorunda kalacak” diye konuştu.
Bilişim uzmanı, AKN’nin kalmasıyla kullanıcıları gerçekten sınırsız bir internetin bekleyip beklemediğineyse şu yanıtı verdi: “İnternetin sansürlendiği, engellendiği ve gözetlendiği bir ülkede hızı ve sınırsızlığı daha çok bekleriz.”