Uluslararası Kriz Grubu (ICG) Başkanı Jean-Marie Guehenno, “Türkiye, çok yönlü krizlere sürükleniyor. Batı’daki dostları araya girmeli” dedi.

Fotoğraf: Reuters
BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Guehenno’nun Guardian gazetesinde yer alan analizi ‘Suriye’yi kurtarmak için Türkiye’yi feda etmeyin’ başlığını taşıyor.
Makalede Türkiye’nin sorunlarının belirli bir bağlam içinde değerlendirilmesi gerektiği, ekonomisinin hala güçlü olduğu, fakat Suriye’de Esad rejimine yönelik dönüşü olmayan bir tepki gösterdiği belirtiliyor. Guehenno, “Tarih, Batı’nın Ankara’yı göz ardı etme ve Suriye’de erken ve keskin eyleme geçmeme kararını da ağır bir şekilde yargılayabilir” derken, Türkiye’nin Kürt savaşçılar, Rusya ve İran’dan gelecek güçlüklerle karşı karşıya olduğunu yazıyor.
Makaleden öne çıkan diğer görüşler şöyle: “Türkiye ve ABD tarafından atılan yanlış adımlar, halihazırda Türkiye’nin Batı’yla ilişkisinde yarıklar oluşturuyor. Sürdürülebilir her türlü Suriye stratejisi Türkiye boyutunu da entegre edebilmek için elinden gelenin fazlasını yapmalı. Burada, Türkiye ve Batı, Suriyeli Kürtlerle ilgili anlaşmazlıklarının üstesinden gelmeli. Türkiye’nin, Kürt hakları dâhil yönetimle ilgili uluslararası standartlara bağlı kalmasını sağlamalı ve Türkiye’yi geçen yıl kesilen PKK ile barış görüşmelerine dönmeye ikna etmek için elinden gelenin fazlasını yapmalı. Ama aynı zamanda, PKK’nın ateşkesin sabote edilmesinde büyük bir rol oynadığını ve Batı’nın Suriye’deki desteğinin Türkiye’de yeni kazanımlar için heveslendiğini de kabul etmeleri gerek.”
Barış sürecine geri dönülmeli
Guehenno, Rus savaş uçaklarının sürekli Türkiye’nin Suriye sınırı yakınlarında uçarak ‘kolay sinirlenen’ Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı öfkelendirmeye çalıştığını söyleyerek, Erdoğan’ın Batılı ortaklarıyla yapıcı bağlar kurmaya ihtiyacı olduğunu savunuyor: “PKK ile barış çabalarını yeniden başlatmalı ve YPG ile doğrudan görüşmelerle, Türkiye sınır güvenliğinin sağlama alınacağı ve Türkiye ordusunun Suriye’ye ateşi sona erdireceği bir anlaşmaya varmalı. Batı da, gelecek için en uygun stratejisine geri dönmeli, Türkiye’de istikrarın bozulmasının kabul edilmez olduğu konusunda PKK’yı uyarmalı, barış sürecine dönülmesi çağrısı yapmalı ve Türkiye’nin Rusya ile tırmanan gerilimini dindirme çabalarına yardım etmeli, Türkiye ile AB ilişkilerini inşa etmeye yönelmeli.”
Yazara göre AB’ye üyelik müzakerelerinde sağlanacak ilerleme ‘Türkiye’ye geleceğe yönelik inandırıcı bir reform gündemi verebilir.’
Makalede ‘Türkiye’den daha zengin ve daha güvenli olan Avrupalı liderlerin yüce gönüllü davranıp kılavuzluk etmeleri gerektiği’ tavsiye edilirken, mevcut jeopolitik fırtınalarda, Türkiye ve Batının aynı gemide olduğu savunuluyor.