BURCU KARAKAŞ
Sivas’ta geçtiğimiz günlerde evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan Cumhuriyet Üniversitesi öğrencisi 28 kişiden 11’i tutuklanarak cezaevine gönderildi.
‘Örgüt üyeliği’ suçlamasıyla yargılanan öğrenciler emniyette Roboski katliamını anma etkinliğinden ders notlarına kadar birçok konuda sorgulandı.
Diken’in ulaştığı sorgu tutanağında yer alan bazı sorular şöyle:
*Yapılan yürüyüş esnasında okul kantininden çıkışta güvenlik görevlisine, “Hocam bakın, bizler burada üniversite okuyan öğrencileriz. Yaşam alanlarımıza herhangi bir tehdit gelirse öz savunmamızı kullanacağız” şeklinde konuşma yaptığınız tespit edilmiştir. ‘Öz savunma’ ne anlama gelmektedir? ‘Öz savunma’ konusunda talimat mı aldınız?
*Salon içerisinde ele geçirilen duvar üzerine takılı çerçeve içerisinde bulunan 13 adet fotoğraf ile Timuçin Koçer’e ait olduğu değerlendirilen fotoğraf köşesi ve üzerinde yeşil, sarı, kırmızı renkli 70 cm uzunluğunda üç adet ip örgüsü size mi aittir?
*Yapmış olduğunuz mesajlaşmada “Seni çok ilgilendiriyor bu süreç” şeklinde X şahsın mesaj atması üzerine, “Aslında sadece beni değil, tüm gençliği ilgilendiriyor. Bu süreçte herkes elini taşın altına koymalı. Her neyse, bunları burada konuşmayalım. Zaten yeteri kadar bela getirdi” şeklinde üç mesaj attığınız tespit edilmiştir. Söz konusu süreç hakkında bilgi veriniz. Bu sürecin getirdiği bela nedir? Bu süreçte siz ne faaliyetlerde bulundunuz, anlatınız.
*X bayan isimli şahıs kimdir ve bu şahsı nereden tanıyorsunuz? Konuşma içeriğinizde geçen Roboski anmasına katıldığınız anlaşılmaktadır. Cemevi Kültür Merkezi’nde mi söz konusu etkinlik gerçekleştirildi? Bu etkinliğe kimler katılmıştır?
*Resul isimli şahısla yapmış olduğunuz görüşmede kaç yıldır mücadele verdiğinizden bahsederek “Şerefsizler yüzünden insanların öldüğü”nden bahsetmektesiniz. Şerefsiz insanlardan kastınız nedir?
*Teşkilat-ı Mahsusa, Kemalizm, İttihat ve Terakki şeklinde notlar görülmüştür. Bu notları ne amaçla hazırladınız? İçerisindeki bilgiler neyi ifade etmektedir?
*“Devrim kadının, mutfaktan çıkıp ülke yönet”, “Küçük hatayı büyütmenin en iyi yolu onu savunmaktır”, “Gerçekçi ol, imkansızı iste” şeklinde ibarelerin bulunduğu görülmektedir. Bu notları neden tuttunuz?